Двете най-големи социални мрежи в света - Фейсбук и Туитър, вече са част от световната медийна коалиция "First Draft Coalition", в която от лятото на 2015 г. членуват сериозни медии като "Ню Йорк Таймс", "Вашингтон пост", Си Ен Ен, АФП, "Евронюз", канала за видеообмен Youtube.

Призванието на коалицията е да открива и разобличава фалшива информация, пропаганда и дезинформация, както и да подобри информационната грамотност на потребителите. С включването на Фейсбук и Туитър в инициативата става дума за разпространението й сред близо 1,4 милиарда души - потребители на Фейсбук месечно, и още 140 млн. души, които използват туитър всеки ден. И двете социални мрежи отнесоха в последно време доста критики за разпространението на "фалшиво" съдържание, а компанията на Зукърбърг дори първо уволни редакторите си и остави работата по селекция на новини на алгоритмите, после се оказа от идеята като видя резултата.

Новината за новите попълнения в битката с фалшивите новини бе съобщена в седмичния дайджест на евпорейската група, която следи предимно за дезинформация и пропаганда, идваща от Кремъл, в страните от ЕС. Европейският проект се поддържа от доброволци във всяка от страните, които анализират информационния поток и алармират да фалшиви съобщения или манипулирани факти и в традиционни, и в социални медии.

Един от основателите на коалицията от медии срещу дезинформацията - Джени Саржент, съобщи преди дни, че през октомври трябва да е готова потребителската онлайн платформа, която да позволява на потребителите на социалните мрежи и на медийно съдържание да проверяват фактите в "съмнителните" истории. В проекта участва и разследващата журналистическа група Bellingcat, която работи за разобличаване на пропагандата на Кремъл по отношение на кризата в Украйна. 

Засега не е ясно как точно ще изглежда платформата, нито на каква база ще проверява достоверността на фактите в дадени публикации. Това предстои да се види след малко повече от месец.

 
Европейският дайджест за дезинформация тази седмица разказа и историята на Олга Малцева, която е работила в една от "фабриките" за фалщиви новини и "тролове" във форумите, контролирана от Кремъл. Става въпрос за организацията "Internet research ageny", базирана в Санкт Петербург, наричана още "Министерството на истината".  Според разказа на жената тя е трябвало да генерира коментари, най-често свързани с кризата в Украйна, войната в Сирия и опозиционните сили в Русия, защитаващи позициите на Кремъл.