СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – С политиката си германската канцлерка води ЕС към взрив. Руският президент Владимир Путин изобщо не позволява някой да му се меси и това е достойно за възхищение.

Това заявява лидерката на крайнодесния френски Национален фронт (НФ) Марин льо Пен в обширно интервю за последния брой на сп. “Шпигел”. Той е с утрешна дата, но по традиция още в неделя е на пазара.

Изненадващо НФ излезе категоричен победител на евровота във Франция, оставяйки далеч след себе си управляващите социалисти на президента Франсоа Оланд. За НФ бюлетина пуснаха 25 на сто от участвалите във вота, а за социалистите – едва 13,9 на сто при 20,7% за консерваторите.

Успехът на НФ окрили лидерката му Льо Пен, наричана в Германия “Русата френска отрова”.

И не е случайно, че най-сериозното списание за политика “Шпигел” с тираж от близо 900 000 екземпляра, й дава думата. Съвсем не, за да й прави реклама, от каквато тя няма нужда. А за да разберат гражданите колко опасна е иначе усмихнатата Марин льо Пен.

В интервюто тя предупреждава Меркел да престане да води политика на затягане на коланите в Европа:

“Ако тя е сляпа за страданията, на които са подложени другите европейски народи, Германия е на път да стане най-омразната страна.”

Льо Пен признава, че канцлерката защитава една политика, която има предимства за Германия. Тя обаче била вредна за другите държави от ЕС:

“Меркел вярва, че може да се води политика срещу населението на други държави. Това неминуемо ще доведе до взрив вътре в Европейския съюз.”

Същевременно лидерката на НФ заявява, че не може да вмени във вина на канцлерката стремежа й да запази силата на еврото, това било от интерес за Германия. 

“Обвиненията ми в тази посока са срешу нашите собствени лидери, които не се застъпват за нашите интереси. Едно силно евро обрича на гибел Франция”, смята Льо Пен.

За нея Европейският съюз бил “антидемократично чудовище”. Тя щяла да се бори срещу него в Европейския парламент, където непременно щяло да има парламентарна група на нейния НФ с други евроскептични партии.

Да припомним, че парламентарна група в ЕП трябва да имам минимум 25 депутати от поне 7 държави.

Попитана ще потвърди ли симпатиите си към Путин и поведението му по украинската криза, Льо Пен отговаря:

“До известна степен изпитвам възхищение спрямо Владимир Путин. Той не допуска една или друга държава да му налага решения. За руския президент на първо място са интересите на Русия. В този смисъл към Путин изпитвам същото уважение, както към госпожа Меркел.”

Остава да видим как ще се развият събитията и дали Марин льо Пен наистина ще осъществи мечтата си на изборите във Франция през 2017 г. да стане президент и да влезе триумфално в Елисейския дворец. Дотогава има още време френските избиратели, които на евровота подкрепиха крайните националисти, да си възвърнат здравия разум.