Държавното обвинение няма да проверява твърденията на собственика на фалиралата банка КТБ Цветан Василев от интервюто, дадено преди малко повече от седмица пред сайта ktbfiles.com и в. "Капитал". Това е заявила говорителката на главния прокурор Сотир Цацаров - Румяна Арнаудова, цитирана от "Дневник".

В интервюто Василев говори за конкретни сделки, например тази за БТК, за "Булгартабак", за ролята на депутата от ДПС Делян Пеевски, отново за фалита на КТБ, за начина на разпределение на обществени поръчки, твърди, че в България има "два клана - на Пеевски и на премиера" и че страната има мафия на власт, за разпределението на медии и т.н. 

Румяна Арнаудова е обяснила още, че Софийската градска прокуратура се е запознала с изнесените от банкера данни и е преценила, че няма основание да се самосезира и да започва проверка за истинността на информацията в интервюто.

В интервю за "Панорама" по БНТ в петък президентът Росен Плевнелиев призова държавното обвинение да се заеме с проверка на думите на Василев. Тогава той заяви:

Демократичната държава не се базира на силни лидери, а на силни институции. Ако България е демократична държава, сега е моментът и не българският държавен глава или българските политици да се упражняват по тази тема, или някои други удобно да мълчат, или някои други удобно да се захвърлят с този или онзи парцал. Прокуратурата да се захване - крайно време е, много време мина. И това очакват гражданите.

По темата непосредствено след интервюто на Василев се произнесе и бившият правосъден министър Христо Иванов, който също призова за проверка.

 
Реакция имаше и от "засегнати страни" от твърденията на бившия банкер, който от 2 години е в Сърбия, а прокуратурата иска екстрадицията му. Новият собственик на БТК Спас Русев нарече в писмо до медиите думите на Василев "несериозни" и отхвърли обвиненията, че има нещо гнило в сделката за телекома.
Самият депутат Делян Пеевски също пусна писмо до част от медиите (предимно в тези, за които се говори или знае, че имат връзка със самия него), в което заявява, че медийни и бизнес кръгове го пришиват предизборно към ГЕРБ.
 

След новината, че прокуратурата няма да прави проверка, лидерът на ДСБ и съпредседател на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев написа във фейсбук: 

Естествено. Има си хас...
И тук не става дума просто за твърденията на Василев. Става дума и за КТБ, и за БТК, и за каналджийството по границата...
Българската прокуратура просто не разследва мегакорупцията. Тя я прикрива и понякога я организира. 
За разследване на корупция няма ресурс - целият е съсредоточен в Перущица.