БСП учреди инициативния комитет, който издигне за кандидат-президентска двойка ген. Румен Радев и Илияна Йотова.

Начело е Стефан Данаилов по решение на Националния съвет на левицата, в организацията ще е и лидерката на БСП Корнелия Нинова. Днес комитетът внася документите си за участие в изборите за президент на 6 ноември в ЦИК.

"България не може повече да продължава така и промяната е неизбежна", заяви ген. Радев.

По думите му приоритет на страната ни трябва да е не само да догонва останалите страни в Европа, но и да застане редом до тях. Според кандидата за държавен глава правомощията на президента могат да бъдат използвани в интерес на хората и да се постига много, особено в състоянието на криза, в което, по думите му, се намираме.

Ген. Радев и вицето му Илияна Йотова обявиха, че ще работят за промяна на статуквото, в което една партия у нас владее всички институции. Генералът заяви още, че президентът трябва да работи за сигурността на гражданите във всички сфери, да търси консенсус и експертиза във външната политика, да активизира гражданското общество като чува мнението му, да бъде социален филтър на решения, които работят против българския народ, като им налага вето.

"Искаме президентска институция, която не разделя, а обединява", заяви още ген. Радев.

Той определи себе си като човек, който "никога не е работил против интересите на България", който "никога не е бил заложник на корпоративни интереси", а като летец се определи като лидер, не просто генерал. 

"Предстои избор не просто за президент, предстои избор дали ще се окажем малодушни, примирени, изплашени или ще кажем решително: "Не, искаме алтернатива, искаме напредък, искаме достойна външна политика, искаме гражданско общество, искаме да върнем доверието на хората в нашите институции". Това е залогът", каза още ген. Радев пред Инициативния си комитет.

В Инициативния комитет влизат над 100 души, 40 от които професори. На представянето на комитета изненадващо присъстваше и Ангел Марин - вицето на президента (2002-2012) Георги Първанов. Неговата нова партия АБВ се отказа от подкрепа на ген. Раден и издигна Ивайло Калфин за изборите на 6 ноември.

Учредяването на комитета бе в зала 8 на НДК в София, а Данаилов обясни, че бил суеверен и затова мястото е същото, в което бе учреден комитетът, издигнал Първанов за втория му мандат. 

Тогава Първанов ни изменти и не събра инициативния комитет след изборите, но разчитам генералската чест на ген. Румен Радев това да не се повтаря, каза още Ламбо. И поиска повече усмивки, защото хората очаквали политиците им да се усмихват  повече.

В Инициативният комитет е и журналистката Елена Йончева, както и проф. Велко Вълканов, който бе кандидат за президент на БСП през 1992 г. Той поздрави кандидат-президента с "другарю генерал". Обръщението все още е традиционно за левицата - така се наричат социалистите един друг по време на партийните им сбирки.