Русия се готви да възроди някогашното Министерство на държавната сигурност, на което ще бъдат върнати функциите на съветския КГБ, пише в. "Комерсант".

Това е част от предстоящата мащабна реформа на силовите структури в страната. Тя ще бъде извършена до президентските избори през 2018 г.

Министерството на държавната сигурност, чиято руска абревиатура е МГБ, ще бъде създадено въз основа на сегашната Федерална служба за сигурност (ФСБ) - наследничка на КГБ. То ще включва федералните агенции за охрана и за външно разузнаване.

Очаква се федералното следствие да бъде върнато в Генералната прокуратура. А функциите на сегашното Министерството на извънредните ситуации ще бъдат разделени между тези на отбраната и на вътрешните работи.

Целта на реформата било по-ефикасно управление на силовите и правоохранителните структури и да изкорени корупцията в тях, твърди "Комерсант".

Тази година президентът Владимир Путин ликвидира с укази федералните агенции по миграцията и по контрола върху наркотиците, чиито функции минаха към МВР. А на основата на вътрешните войски и редица подразделения от МВР бе създадена Националната гвардия на Русия.

Новото МГБ ще участва в криминални разследвания на следствието и на вътрешното министерство. То самостоятелно ще работи по най-важните дела и тези с най-голям отзвук. Ведомството ще поеме процесуалния надзор върху следствието и ще бди и за вътрешната сигурност в ред силови ведомства.

Фактически на преобразуваната днешна ФСБ ще бъдат върнати функциите на КГБ, коментират източници на "Комерсант".

Що е КГБ?

МГБ е създадено още през февруари 1941 г. под названието Народен комисариат за държавна сиурност (НКГБ). Това става след разделянето на две на Народния комисариат на вътрешните работи (НКВД). През юли същата година - месец след нападението на нацистка Германия срещу СССР, НКВД и НКГБ отново се обединяват в НКВД.

През 1943 г. отново е създаден НКГБ. През 1946 г., когато народните комисариати в СССР са преименувани в министерство, НКГБ става МГБ. НКВД става МВД.

На 5 март 1953 г., точно в деня на смъртта на Сталин, МВД отново поглъща МГБ. Обединеното ведомство е оглавено от сталинския сатрап Лаврентий Берия, извършил едни от най-кървавите репресии в СССР (арестуван, съден и разстрелян в края на същата година).

През пролетта на 1954 г. органите за държавна сигурност са отделени от МВР и е създаден КГБ. Първи негов председател (1954—1958) е Иван Серов, а последен (август-декември 1991 г.) - Вадим Бакатин. Юрий Андропов, ръководил КГБ през 1967-1982 г., оглавява СССР за година и половина.

Дългогодишен служител на Комитета е настоящият руски президент Владимир Путин. Той е бил резидент в Дрезден, бившата ГДР.