Средният клас цигари ще поскъпнат с около 15 стотинки за кутия от 1 януари 2017 г., а по-скъпите марки – с около 10 стотинки. Това показват предварителните разчети за ефекта от вдигането на акциза за тютюневите изделия, съобщи финансовият министър Владислав Горанов.

Сега масовите папироси като "Виктори", "Карелия", "Кингс", "Мерлин", "Ева", "ММ" се продават в границата между 4,50 и 5,00 лв. Различните видове "Марлборо" са на цени между 4,80 и 5,00 лв. По-скъпи са "Парламент" (6,50 лв.) и Sobranie (6,50 лв.).

Почти сигурно е, че най-евтините цигари ще поскъпнат най-много, но финансовият министър не уточни с колко. Увеличение на цените ще има и от 1 януари 2018 г., отново заради вдигане на акциза, каза министър Горанов.

От началото на 2017 г. ставките за тютюневите изделия ще се променят по следния начин: специфичният акциз ще се увеличи от 70 на 101 лв. за 1000 къса, а пропорционалният компонент ще стане 27% спрямо 38% сега. Така напрактика се връща стария начин за определяне на акциза, който действаше до края на миналата година. От началото на 2016 г. обаче управляващите направиха промени, с които направиха по-конкурентни цигарите на българските производители „Булгартабак холдинг“ (контролиран от Делян Пеевски) и „Кингс“.

Ето обяснението на министър Горанов защо се връща стария режим:

„Анализите от прилагането на променената структура на акциза показаха, че се наблюдава доста агресивно пазарно поведение на някои от търговците (чуждестранни), което застрашава целия пазар на тютюневи изделия. Имах срещи с производителите и търговците и почти 90% от тях се обединиха, че старият вариант е бил по-добър. Тоест реагираме гъвкаво на това, което е най-добре за пазара."