Кандидатите в 19-и избирателен окръг за областната управа в руската Псковска област са получили общо над 137 процента от гласовете на вчерашните избори. Това съобщи в туитър известният местен журналист Лев Шлосберг.

Малко "по-скромни" са кандидатите в 14-и избирателен окръг в същата област. Там те вземат общо 105,6 на сто.

Поне така показват огласени данни на местната ЦИК. Шлосберг публикува таблица.

От тази таблица излиза, че в един от районите на Псковска област са гласували точно... 137,93 на сто от хората.
Освен за Дума, в някои региони на Русия жителите гласуваха за областни Събрания на депутатите.

В 19-и окръг в Псковска област кандидатът на управляващата "Единна Русия" Александър Котов печели 66,49%. Следват комунистът Николай Матвеев (12,92%), либералдемократът Владимир Гречин (10,14%) и Любов Герасимова от "Яблоко" (7,47%). В списъка има и кандидат на име Алексей Фьодоров, взел 48,4 на сто. Събрани, обаче процентите надвишават 137.

Възможно е да става дума за техническа грешка, отбелязва Лев Шлосберг. И уточнява, че Александър Фьодоров се състезава не в 19-и, а в 18-и избирателен окръг.

Случаят обаче веднага предизвика асоциации със случилото се на предишните избори в Русия през 2011 г.

Тогава държавната телевизия "Россия 24" показа таблица, според която в Ростовска област са гласували 146 процента.  Това бе един от поводите опозицията да обвини във фалшификация тогавашния шеф на руската ЦИК Владимир Чуров.

146 процента се оказаха гласувалите в Ростовска област преди 5 години.

Лев Шлосберг, който съобщава сега за 137-те процента, се прочу през лятото на 2014 г., когато първи съобщи за загинали руски войници, пратени против волята им да воюват в Източна Украйна. Заради разкритията си той бе пребит от неизвестни и до днес нападатели.