Министрите на здравеопазването и на земеделието ще изготвят списък за това кои храни може да бъдат дарявани без ДДС. А министърът на труда ще определи институциите и социалните домове, които ще получават даренията. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов.

„Аз съм на мнение, че газираните напитки, например, не би трябвало да са предмет на облекчения. Но това е тема на дебат по целесъобразност между двамата министри“, заяви Горанов.

По-рано днес във финансовото ведомство бяха изчистени механизмът и начинът на контрол върху даренията и хранителната банка, която ще разпределя продуктите към социалните домове. В срещата участваха омбудсманът Мая Манолова, земеделският министър Десислава Танева, представители на агенцията за безопасност на храните, БЧК, производители.

След разговорите Владислав Горанов обяви, че ще се наложи допълнение на законопроекта, който парламентът прие на първо четене. Преди две седмици депутатите направиха първа стъпка за премахването на 20-процентовия ДДС върху храните, когато те се даряват до 30 дни преди срока им на годност.

„Първоначалният срок от 30 дни не е практичен и затова в списъка на двамата министри ще бъде записано в какво време може да бъдат дарявани отделните храни“, поясни Владислав Горанов.

Мая Манолова уточни, че храните от ресторантите, блок-масите и топлите витрини на хипермаркетите няма да се възползват от данъчното облекчение. Те обаче също може да бъдат дарявани. Нещо повече - омбудсманът каза, че за целта ще бъдат организирани обществени трапезарии със съдействието на Българската православна църква.

По думите на министър Горанов хранителната банка ще бъде юридическо лице с нестопанска цел. Организацията трябва да покрива минимум 30 % от територията на страната и да въведе специални системи за отчетност.  Контролът върху качеството на храните ще бъде по действащото законодателство – от агенцията за безопасност на храните.

„Отпадането на ДДС върху даренията ще струва на хазната 7-8 млн. лв. при достигане на 0,5% от целия оборот на търгуеми храни“. Това е допустимо и бюджетът може да си го позволи", допълни Владислав Горанов.