Борбата с най-големия конкурент - това е причината за титаничния гаф на Samsung, чийто флагман Galaxy Note 7 се изтегля в момента, тъй като батерията му може да избухне. Това разкриват вътрешни източници от корейския гигант пред Bloomberg.

Основната цел на Samsung е била да пуснат по-добър смартфон по-рано от Apple. Както е традиционно, тазгодишният iPhone не идва с големи промени в дизайна и основните функции - компанията в Купертино има политика да прави сериозните проблеми през две години и през модел. С надеждата, че "скучния" iPhone ще бъде добра възможност да победят Apple, корейците ускорили разработването на Note 7.

Освен по-кратките срокове, инженерите трябвало да се справят и с друг проблем - да произведат 3500 милиамперчасова батерия с почти същите размери като старата 3000 MaH, която захранва предишната версия от Galaxy Note серията. Издръжливостта на батериите е един от сериозните проблемни на флагманните устройства, чийто големи дисплеи със свръхдетайлна резолюция и голяма яркост изсмукват светкавично енергията.

Това съвпада с тезата, че проблем в производството е позволило в определени серии батерии вътрешните платки да прегряват, да се запалват и в някои случаи дори да избухват.

Каквато и да е причината, залогът се оказа скъп - Samsung в момента се опитва да изтегли всички продадени бройки от Note 7, а са успяли да изкарат едва 10%, или 170 000 бройки. Акциите на компанията спаднаха, доверието в бранда Note се срина, и вероятно ще трябва дълго време, докато потребителя забрави "избухващия смартфон".