Екатерина Захариева ще помоли за статистика прокуратурата и Софийския градски съд, които сега работят по дела за корупция срещу висши държавници и магистрати и "ще обсъди отново" предложението си те да отидат в Спецсъда.

Спорната идея за промяна в НПК, която вече събра негативни оценки от няколко места, е била сред обсъжданите днес на Съвета по съдебна реформа.

Срещу предложението се обявиха още в първите дни след обнародването му председателят на ВКС Лозан Панов, а после и целият Висш съдебен съвет, който не я съгласува. Прависти като бившия министър Христо Иванов видяха в това "дистанциране" от станалия неудобен СГС - без Владимира Янева, и взимане на най-важните дела "под ръка" в Спецсъда.

В своя позиция, разпространена по-рано през деня, Съюзът на съдиите в България обяви, че предлаганите промени в НПК имат нужда от сериозна редакция и широко обсъждане, а прехвърлянето на всички знакови дела за корупция от СГС към Специализирания наказателен съд трябва да отпадне изцяло от проекта.

Повечето юристи смятат, че специализацията не по правна материя, а по категория лица (субект на престъпление) е неконституционна. Защото дават признаци на извънредни съдилища, които по конституция са забранени.

"В отговор бившият конституционен съдия Благовест Пунев изтъкна, че делата в Специализирания наказателен съд се гледат по общия ред и стандартните процесуални правила, че магистратите от съда и съответната прокуратура се назначават от ВСС досущ като останалите съдии и прокурори, и че решенията подлежат на касационен контрол от страна на ВКС", пишат днес от МП.

В края на няколкочасовото заседание правосъдният министър Екатерина Захариева заяви, че професионалната дискусия по измененията ще продължи, докато министерството получи становищата на всички институции и професионални организации.