Шоколад, който подмладява? Шоколад, който забавя появата на дълбоки бръчки и отпускането на кожата? Не само е възможно, но и чудният деликатес вече е факт. Разработен е от учените от университета в Кеймбридж и вече съществува като марка - Esthechoc, съобщава "Дейли мейл".

Учените твърдят, че парченце от само 7,5 г съдържа същото количество на антиоксиданти като солидна порция филе от сьомга от Алякса, както и количество вещества, които се борят със свободните радикали в организма, колкото какаото в 100 гр черен шоколад.

Тестовете на новия продукт показват, че след 4 седмици всекидневно хранене с него, доброволците, които са участвали, са имали много по-малко проблеми с кръвта, показали са и силно подобрен приток на кръв към кожната тъкан. Създателите твърдят дори, че е възможно кожата на 50-60 годишен човек да реагира като кожа на 30-годишен при редовен прием на подмладяващия шоколад.

Ето какво казва един от създателите на новия продукт - бивш изследовател в университета в Кеймбридж д-р Иван Петяев, цитиран от "Дейли мейл":

"По време на клиничните изпитания на шоколада видяхме, че възпаленията на кожата стават все по-малко, а тъканите започват да се подобряват. Сред доброволците имаше хора на по 50-60 години и биологичните маркери на кожата им показаха връщане към нивата на хора, които са на около 20-30 години. Това е доказателство, че сме подобрили физиологията на кожата".

Една "порция" от разкрасяващия шоколад съдържа едва 38 килокалории и според изобретателите на продукта той ще е подходящ дори за хора с диабет. 

Въпреки това обаче, здравни експерти предупреждават, че е малко рано за еуфория. Според цитираните от "Дейли мейл" специалисти по метаболизъм и хранене "твърде силните" изказвания на изобретателите на продукта първо трябва да бъдат потвърдени с още изследвания.

Навийд Сатър, специалист по метаболитна медицина от университета в Глазгоу, казва пред изданието:

 "Възможно е да има биологично влияние на някои от съставките, свързани със застаряването, но от друга страна яденето на твърде много шоколад означава повече калории и риск от затлъсяване".

Затова, по думите му, трябват допълнителни проверки и изследвания.

Хранителни екперти от Лондонския университет припомнят, че според проучванията до момента антиоксидантът астаксантин, който се съдържа в шоколада, а и в сьомгата, работи по-добре, когато се прилага директно върху кожата, а не погълнат. Въпреки съмненията обаче, те потвърджават, че проучването и експеримента на колегите им от Кеймбридж звучи обещаващо, дори да е само първа стъпка и да е начален стадий на откриването на метод за забавяне на стареенето в мащаба, в който се рекламира.