Строителният бранш може да разчита на 1,2 милиарда лева догодина, които ще се насочат за изграждане на водоснабдителни и канализационни мрежи. Новината съобщи министърът на околната среда Ивелина Василева по време на форум в София, организиран от Камарата на строителите в България.

„Очакваме през 2017 г. да бъдат обявени покани за проектни предложения в сектор „Води” на обща стойност 1,2 млрд. лв. Финансирането е по нова схема през министерството на регионалното развитие. Парите ще са регионите, за които се изготвят прединвестиционни проучвания. Там има сериозен напредък. Ще бъде финансиран и проектът за ВиК мрежата на столична община”, обясни Василева.

Ще продължат и инвестициите в сектор „отпадъци”. Общата стойност на предстоящите покани за различните видове инсталации е 300 млн. лв. Това също е възможност както за общините, така и за строителния бранш, каза още екоминистърът.

Трийсет и девет милиона лева са предоставени на „Гражданска защита” за изграждане на 6 регионални центъра за реакция при бедствия и кризи. Това ще изисква необходимата инфраструктура, за която ще бъдат обявени обществени поръчки през 2017 г. от главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

До края на 2016 г. ще бъдат обявени и покани за кандидатстване по схеми, свързани с превенция и управление на риска от наводнение. За целта ще бъдат осигурени 20 млн. лв. Други 56 млн. лв. ще бъдат за укрепване на свлачища и превенция. Бенефициенти там ще са общините и пътната агенция.

До края на 2016 г. строителите може да се включат и в 4 големи водни проекта – за градовете Пловдив, Асеновград, Добрич и Плевен.

„Към момента за кандидатстване са обявени 20 процедури по „Околна среда”, като вече е разпределен 30% от бюджета на оперативната програма”, обобщи Ивелина Василева.