Интересни случаи представи днес в отчета си Инспекторатът към ВСС за установени нарушения на правото на правосъдие в разумен срок. Само от откритите в първото тримесечие на 2016 г. казуси може да се видят някои фрапиращи.

Д. А. е убийца. Делото й обаче е текло общо 15 години и 26 дни, като си струва само да се види пред кои инстанции е имала качество на подсъдим: пред Столичната следствена служба, Специализираната СлС, при правоприемника й - Националната СлС, в Софийската градска прокуратура, пред СГС и ВКС.

Тук основна роля за забавата е допусната в съдебната фаза на производството, продължила 11 години и 3 месеца, приема инспекторатът. И макар че през 2000 г. Д. А. избягала в чужбина, проверката показва, че производството е било спряно на това основание едва 3 години и 10 месеца по-късно. 

При липсата на официално уведомяване на заявителката за повдигнатото й обвинение, нищо в приложените по делото материали не дава основание да се направи заключение, че тя е знаела за воденото срещу нея наказателно производство, заключават инспекторите. Т.е. - де факто тя може и да не е знаела.

Само първоинстанционния съд е гледал случая два пъти, като второто разглеждане на делото от най-ниската инстанция е продължило 7 години и 7 месеца. Проведени  са 35 съдебни заседания...

Но ще кажете: това е убийство - може би е сложна работа...

Р. Х. е обвинена и съдена за измама.

Общата продължителност на производството срещу нея е 14 години, 8 месеца и 2 дни, общо - досъдебното производство и движение на делото на една съдебна инстанция от образуването на полицейско производство на 23.11.2000 г. до влизането в сила на окончателния акт 25.07.2015 г.

Р. Х. също е допринесла, като се е укривала от разследващите. Надали обаче това е било повод за шокиращия период на досъдебната фаза, която е продължила 11 години и 3 месеца (за осигуряване личното й участие процесът е бил спрян едва за 2 г., 1 мес. и 21дни, б.а.)

Ето какво пишат от Инспектората:

... Причини за продължителността на тази фаза на процеса са: лошата организация на разследването, несвоевременност и неритмичност на проведените процесуално-следствени действия, значителни интервали от време, възлизащи общо на 5 години, през които не са извършвани действия по разследването и липса на активен подход от страна на компетентните органи при събиране на доказателствата. Делото 9 пъти е връщано от прокуратурата на разследващите органи за допълнително разследване и два пъти - от първоинстанционния съд на прокуратурата...

Ето и още един извод, който си го бива:

Не може да се приеме обаче наличие на фактическа сложност предвид неголемия брой процесуално-следствени действия и сравнително малкия обем на събрания фактически материал. В подкрепа на този извод може да се посочи, че са били разпитани 6 свидетели и назначена една експертиза.