Samsung започна производството на първите смартфони със собствената си операционна система Tizen. Целта е да намали зависимостта си от Android на Google, който властва при умните телефони.

Апаратът, наречен Samsung Z, ще направи премиерата си в Русия през третото тримесечие, а след това ще се продава и на други пазари. Заедно с него тръгва и виртуален магазин за приложения към платформата, наречен Tizen Store.

Tелефонът е с 4,9-инчов дисплей с резолюция 1280х720 пиксела и четириядрен процесор, вероятно продукция на Intel. Има 8-мегапикселова задна и 2,1-мегапикселова предна камера. Подобно на флагмана Galaxy S5 разполага със сензор за пръстови отпечатъци. За разлиза от топсерията Galaxy S, Z е с ръбат дизайн и ще се продава в началото само в два цвята - черен и златистокафяв.

Tizen е създадена на базата на операционната система Linux. Тя дава по-добра оптимизация при използването на оперативната памет отколкото Android, като така приложенията стартират моментално и могат да се използват няколко програми едновременно. Визуално обаче новата операционна система няма да се различава сериозно от Android, поне във визуално отношение.

Един от основните проблеми обаче ще бъдат апликациите - популярните app-ове на Android просто няма да работят на новият апарат на Samsung. Това означава магазин за програми, по-беден дори от вече загиващия Windows Phone.

Смарт часовникът Galaxy Gear 2 е първата джаджа на Samsung, която работи с Tizen.