Ето един сравнително почтен артикул от панаира за хибридни стоки:

„Минимум 400 лв. месечно ще получават ромските майки до навършване на 3-годишна възраст на детето им. За останалите етноси сумата засега остава равна на минималната работна заплата – 280 лв. до навършване на двугодишна възраст на детето. Парламентът определи гласуването на промените по закона, засягащи българи,  турци и арменци да стане след нова година.
Вие знаете, че макар ромския етнос да е преобладаващ в републиката, ромите все още срещат дискриминация от другите етноси. Нашата идея да вдигнем парите за майчинство е, де факто, отговор на тази дискриминация и цели да компенсира само малка част от омразата, която останалите народи изпитват към мирното ромско население. – заяви Бени Хайдъ, председателка на РОРР(Ромска организация за равноправие на ромите).От РОРР изказаха желание следващата година пакета за майчинство да стане 500 лв. за ромите и 350 лв. за останалите етноси в държавата. Министерството на ромската интеграция (МРИ) предвижда да увеличи еднократните помощи при раждане на второ и следващо дете десет пъти. Това би означавало, че майки, които раждат второ дете ще получат 6000 лв., а тези, които раждат трето и следващо по 8000 лв.“

Ще кажете: Какво му е почтеното? Нали знаете докъде се свежда почтеността на фалшификаторите на пари – винаги оставят знак, по който внимателният човек да разбере, че става дума за фалшификат. Тук знаците са няколко. Ромска организация за равноправие на ромите няма. Съответно и цитираната ѝ председателка Бени Хайдъ е несъществуваща личност. Министерство на ромската интеграция също няма. И най-вече – няма такова решение, не би и могло да има, защото никакви социални суми не се раздават по етнически признак. Що се отнася до минималната заплата от 280 лв. – тя показва, че съчинението е било написано преди доста време. Но и до днес то се появява в социалната мрежа като по разписание на влак, поне веднъж дневно. Откривам го публикувано в десетина сайта, чиито имена не заслужават споменаване, размножено от стотици потребители, които ще повярват и на най-невероятната измислица, стига да им мине през ума, че е дело на ония, либералите.

Дребно е това забъркано от нищо нещо

Повечето хора не му се връзват. Отминават го като част от картината на общата ни глупотевина. След което преминават към следващо четиво. То пък звучи така: „Успоредно с легализацията на т. нар. “еднополови бракове” и с разрешаването на гейове и лесбийки да осиновяват деца, в Европа започнаха дебати за узаконяване на инцеста – секс с майка, баща, брат, сестра и други роднини по възходяща и низходяща линия.“ Тук вече съответният читател се замисля. Не много. След което започва да цъка изумено - възмутено и да пише: „Докъде ни докараха тия либерали.“

Добре, да речем, че и на узаконяването на инцеста няма да се вържете. Но ето, задава се следващият пост. Той е тежка артилерия, в него не се говори за такива дреболии като цигани и кръвосмешение, а за геополитически вулкани, които ще ни отвеят,  за търговски съглашения, които ще ни залеят с ГМО, но най-вече за пълната непригодност на либерализма.
Нито първият, нито вторият, нито третият пример имат много общо с либерализма. Либерализмът наистина показа колко е уязвим, но това е друга тема. А горните примери са за онова, което не различаваме, не разбираме, но чувстваме – така наречената хибридна война. Наричат я война, която стреля с думи. И оставя след себе си уплашени хора, несигурност, страх. Целта на тероризма и на хибридките е една и съща – да всяват страх. 

Опорните точки на хибридната война

Ако и вие имате в приятелската си листа имена, които са запасали самоубийствен (самоубийствен за здравия разум, интелигентността и почтеността) пояс от думи, окабелили са се с непукизъм какво останалите мислят за тях и намират телета под всеки вол, проследете постовете им за известно време и лесно ще добиете представа какви са опорните точки на хибридната война. Без претенции за изчерпателност те са приблизително такива:

1. Отричайте, че сте почитатели на Путин. Иронизирайте онези, които ви наричат путинофили. Карайте ги да ви посочат поне един пост, в който защитавате Путин.

2. Не си правете труда да хвалите живота в Русия, няма там много неща за хвалене. Хваленето беше подход, който се прилагаше по време на СССР. По-старите поколения ще си спомнят, че най-здравите болни бяха съветските болни, че съветското късо съединение беше най-късо, и ще имат същото отношение към сегашните хвалби. Оставете Русия настрана.

3. Вместо това се съсредоточете в Европа и САЩ. Критикувайте. Иронизирайте. Гаврете се. Измисляйте думи, които стрелят като куршуми от рода на еврогейски ценности, либераст, соросоид. 

4. Унищожавайте с думи всеки политик, който отстоява твърдо принадлежността на България към Европейския съюз и НАТО. Доказвайте некомпетентността му, поставете под съмнение сексуалната му ориентация, описвайте го като жалък кариерист и родоотстъпник.

5. Рушете авторитета на гражданското общество. Всеки сарказъм към всеки активен представител на неправителствена организация е позволен. Уличавайте неправителствените организация в корупция, в безсмисленост, в чуждопоклонничество.

6. Бъдете социални. Покажете загриженост към бедните, слабите, ощетените. Ласкайте ги, но не забравяйте да ги предупреждавате, че ги чакат още по-черни дни. 

7. Крайната ви цел е да насаждате несигурност, да рушите доверието, да подклаждате омразата и разделението, да всявате страх

8. Войните се водят от политиците, вие водите битките. Битките в тази война са с думи, те трябва да улучват чувства. Целете се в несигурността, в страха, в безнадеждността, в отчаянието. Уплашените хора, невярващи в авторитети, обърканите граждани са нашата победа. С такива може да се действа всякак. Вашата цел е да ги създавате, нашата да ги употребяваме.

Вече чувам несъгласия: „Ама, чакайте сега, и аз пиша критични постове, и аз се възмущавам, да не би това да ме прави водещ офицер или трол в хибридна война?“ Не, не ни прави. Има разлика. Между критикуването и всяването на страх е чертата. От едната страна (критикуващата) застават хората, които вярват, че животът ни зависи от нас самите и трябва да го критикуваме, обсъждаме, променяме и подобряваме. От другата страна (всяващата страх, недоверие, несигурност, паника) са волнонаемните и неподозиращо увлечените войници в хибридната война, която превръща хората в уплашена маса. Лесно ще ги познаете – те са високомерно всевиждащи и цинично снизходителни, когато ни обясняват колко всичко е неспасяемо. Млъкват само, когато ги попиташ: Ти какво предлагаш?