Окръжна прокуратура – Видин внесе в окръжния съд обвинителен акт за взрива на 01.10.2014 г. в завод „Миджур“ в Горни Лом, при който загинаха 15 души и пострадаха още две жени.

Обвиняеми по делото са собственикът на "Видекс" АД Валери Митков, Палма Иванова, Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова, съобщават от държавното обвинение.

Митков е обвинен за това, че през май 2011 г. изготвил част от технологично инвестиционен проект на обекта завод „Миджур“. Още при изготвянето му, в нарушение на Закона за здравословни и безопасни условия на труд Митков не е разработил конкретни технически и технологични решения за разснарядяването на боеприпаси, което е най-рисковият етап от утилизацията им, смятат разследващите (синът на Митков е едният от 15-имата загинали при взрива, б.р.).

В проекта си той не е посочил важни за безопасността при извършването му параметри, като видовете боеприпаси, които ще се утилизират, пълно описание на производствения процес, избраното технологично оборудване, разположението на работните места и др. Тези нарушения са в причинно-следствена връзка с възникналия взрив, довел до смъртта на 15 човека... Същите нарушения, допуснати от Митков са довели и до причиняване на средни телесни повреди на двете жени А.М. и Ж.А, твърдят разследващите.

Събрани са доказателства и за извършено от Митков документно престъпление в качеството му на длъжностно лице - съставил официални документи до Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), че „Видекс“ АД има възможност и готовност за утилизация на противопехотни мини, както и че предишната производствена авария в завода от 2010 г. не възпрепятства продължаването на процеса.

В действителност възможност за утилизация не е съществувала, тъй като при възникналата на 03.02.2010 г. авария на територията на завод „Миджур“ е бил напълно разрушен цехът за утилизация на боеприпаси. Целта на Митков е била тези документи да бъдат използвани пред МИЕТ и пред Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение (МКЕКНОМУ), смятат разследващите.

Друга обвиняема е Палма Иванова - инспектор „Здравословни и безопасни условия на труд и противопожарна безопасност“ в завода. Тя ще отговаря, че е нарушила законови разпоредби за охрана и безопасност на труда на работниците в цеха и е обвинена в причиняване на смъртта на 15 лица, както и на средни телесни повреди на две жени.

И двамата ще отговарят за убийство "поради незнание или немарливо изпълнение на занятие" - чл. 123 от НК.

Ивелина Бахчеванова - бивш директор на Дирекция „Международно контролирана търговия и сигурност“ при МИЕТ и секретар на Междуведомствената комисия е обвинена в две престъпления по служба. 

От приложените към заявлението документи междуведомствената комисия взема решение, с което разрешава или не конкретна сделка с оръжия. На 10.07.2008 г. Валери Митков като изпълнителен директор на „Видекс“АД е сключил договор с АКМОН С.А. за безопасна ликвидация и разснарядяване на противопехотни мини на стойност 510 786 евро. За да се реализира изпълнението на този договор, е следвало „Видекс“АД да получи надлежно разрешение... В предложеното от Митков на Бахчеванова заявление с искане за трансфер на противопехотни мини липсвали вписани важни технически параметри и др. важни документи.

Въпреки това Бахчеванова не е изпълнила служебните си задължения, като не уведомила комисията за липсата на изискуемите документи, а вместо това предложила комисията на даде разрешение.

Четвъртият обвиняем е Божидар Василев - също привлечен за две престъпления по служба в качеството му на бивш началник на отдел „Контрол върху общоопасните средства“ (КОС) при несъществуващата вече Главна дирекция „Охранителна полиция“.

Той през 2009 г. е дал разрешение за производство на взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси на територията на завод Миджур до 06.07.2012 г., с което е разрешил на „Видекс“АД нерегламентирани дейности по разснарядяване.

От доказателствата по делото се установява, че в началото на юли 2011 г. „Видекс“ АД са подали заявление до МВР за даване на разрешение за производство на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия. Василев не е изпълнил служебните си задължения и без да е спазена разписаната в закона процедура, и без задължителните становища на експерти, на 23.07.2012 г. е издал разрешение, смятат от прокуратурата.

В хода на разследването са извършени огледи, изготвени са 20 съдебно-медицински, 120 ДНК - експертизи, 3 компютърно – технически, ситуативно – техническа, техническа и допълнителна техническа експертизи и пожаро – техническа експертиза. Назначена е комплексна седморна взриво-техническа експертиза на експерти от БАН. Разпитани са повече от 50 свидетели. Материалите от разследването са общо 160 тома.