Всичко започва от публикация във фейсбук от Гергана Божилова, която работи в Детската онкохематология на болница „Свети Георги“ в Пловдив. Тя съобщава, че при тях се лекува 9-годишното момченце Мустафа, който e “изоставен от родители и близки“. Моли всички да помогнат с дрешки. Скрила е лицето на детето, което според публикацията „се лекува от злокачествено заболяване“.

Този пост поражда вълна от съпричастност, споделя се хиляди пъти, а днес лекарите от отделението казват, че вече няма къде да складират пристигащите дрехи. Нова телевизия прави темата централна в сутрешния си блок и се включва директно от стаята на Мустафа в болницата.

До мен е детенцето, с което няма да разговаряме в момента, защото Мустафа не се чувства емоционално добре, за да говори в момента пред нас. Не желае да разговаря с нас, говори само с най-близките си хора", казва репортерката.

Следва разговор с лекуваща лекарка, а камерата няколко пъти дава в близък план лицето на детето. Провежданият пред него разговор се върти основно около „изоставянето“.

Вероятно имат някакви причини, възпрепятствани са. Майката знам, че има няколко други деца. Бабите вероятно работят и не могат да дойдат. Но това не значи, че лечението е компрометирано", обяснява лекарката.

В това време камерата отново показва лицето на детето в близък план. Очевидно не му е приятно да слуша това.

Виждаме, че е доста тъжно (детето -б.р.) откакто сме тук... Не разговаря с непознати, затворено е и плаче често", констатира в края и самата репортерка.

Резултатът е, че чак след излъчването на репортажа представителите на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) в Пловдив проявяват интерес към момчето, въпреки че – по информация на Клуб Z – са били информирани няколко пъти преди това.

Това обаче щеше да се случи, вероятно, след излъчването на репортаж по темата, дори и да не се показва в близък план лицето на детето и без да се травмира допълнително от проведения пред него разговор за "изоставянето". 

Резултатът е и сигнал до ДАЗД и Съвета за електронни медии (СЕМ).

Журналистките Надежда Цекулова от БНР и Десислава Николова от „Капитал“, които от години се занимават с темата за здравеопазването, настояват в сигнала си двете институции да отговорят на въпросите:

"- били ли са известени органите по закрила на детето за казуса;

- какво ще предприемете или сте предприели, за да откриете родителите на детето, а при невъзможност - да осигурите за него приемно семейство;

- какво сте предприели, за да опазите правата на детето от журналистическия интерес към неговия случай;

- кой и как ще поеме грижата за детето оттук нататък;

- по какъв начин ДАЗД ,отделите за закрила на детето към АСП и СЕМ ще реагират на излъчения репортаж?"

Сигналът настоява и за проверка „било ли е разрешено на журналистическия екип да разгласява личните данни на детето, да го снима отблизо, както и да пита в негово присъствие защо е изоставено и от кого, при положение че в момента детето няма законен представител“.

„Настояваме за отговор каква санкция ще понесе медиата, разгласила тази информация в противоречие с Етичния кодекс на българските медии, Закона за радиото и телевизията и Закона за закрила на детето“, пишат в заключение колежките Цекулова и Николова.