Отново наближава празник, при който ще има т. нар. дълъг уикенд. Отново ще се извият километрични опашки към южните ни съседки, както и Софийското летище ще пращи по шевовете от хора, хващащи самолетите за туристически дестинации. И отново една камара „умници“ ще започнат да се тюхкат как българският туризъм умирал, защото българите тръгвали към чужбина.

След много спорове, които съм водил във фейсбук и форумите на интернет медии, след няколко написани от мен статии, подкрепени от статистически факти, разбрах, че май е „кауза пердута” усилието да се убедят някои „разбирачи” с претенции за знания в областта на туризма. Дори и когато това е подкрепено с неоспорима статистическа информация за броя нощувки, приходите от нощувки и какво ли още не.

„Умниците“ ще продължат с глупостите как туризмът у нас умирал, щото само еди-какви си туристи ходили там – те ги били видели с очите си.

Но пък аз съм видял и друго с очите си – опашките швейцарци по магистралите за Франция и Италия през почивните дни. Та реших да проверя колко, аджеба, швейцарци почиват в страната си, щом тя у нас се смята за еталон за високоразвит туризъм?

Факт 1: През 2014 година, швейцарският туризъм е генерирал приходи от 16 милиарда франка от чуждестранни туристи. В същото време, швейцарците са похарчили 15,7 милиарда франка навън.

Факт 2: От 22 милиона пътувания с пренощуване на швейцарците през 2013 година, само 8 милиона и 648 хиляди са в Швейцария. Тоест, швейцарецът на всяко пътуване с пренощуване в Швейцария, избира да направи две такива в чужбина.

Факт 3: Пътуванията на швейцарците в чужбина са с много повече нощувки средно, отколкото пътуванията им в Швейцария. Пътуванията с 4 или повече нощувки са 65% от тези зад граница спрямо само 35% от тези в собствената им държава.

Факт 4: Над 2/3 от всички пътувания на швейцарците с цел туризъм са в чужбина.

Или да обобщим всички факти накратко, използвайки логиката на някои наши „умници“: Швейцарците просто не почиват в Швейцария.

По същата логика на същите хора, швейцарският туризъм отдавна е умрял, в криза, унищожен, разсипан, трагичен и достоен за презрение.

Ама вЕрно ли? :)

*В заглавието е използвана стилистиката на „умниците“. Данните за Швейцария са от http://www.swisstourfed.ch/files/infothek/Vademecum/2015/STiZ_2014_en.pdf