"Убеден съм, че ще бъда следващия председател на Еврокомисията."

Това заяви кандидатът на Европейската народна партия (ЕНП) за поста Жан-Клод Юнкер в интервю за германския в. "Билд ам Зонтаг".

Юнкер е сигурен в успеха си въпреки заплахата на британския премиер Дейвид Камерън, че страната му може да напусне ЕС, ако той стане шеф на ЕК. 

"Европа не трябва да бъде изнудвана", казва бивщият премиер на Люксембург. Той допълва, че има силна подкрепа от лидерите на ЕС - както от консерватори, така и от социалисти.  Юнкер очаква да заеме поста си към средата на юли.

По-рано сп. "Шпигел" съобщи, че Камерън казал на няколко лидери, сред които германската канцлерка Ангела Меркел, че назначението на Юнкер ще разклати правителството в Лондон. В резултат планираният референдум "за" или "против" оставането в ЕС ще бъде проведен по-рано, а гласовете срещу членството в съюза имат реален шанс да се увеличат.

Партиите и на Меркел, и на Юнкер са членки на ЕНП - консервативния блок, спечелил най-много места на изборите за Европарламент на 25 май.

Кандидатът за председател на Еврокомисията обаче се нуждае от подкрепата не само на мнозинството в Европарламента, но и от страните членки. Миналата седмица Меркел обяви подкрепата си за Юнкер. Тя може да има ключово значение.

Освен Великобритания обаче от евентуалното избиране на Юнкер се притесняват Унгария, Швеция и Холандия. 

Лидерите на ЕС възложиха на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпьой да преговаря с Европарламента за назначаването на следващия шеф на комисията.