На пресконференция тази нощ китайските власти потвърдиха подозренията на въшните наблюдатели - страната вече няма контрол на космическата си станция, съобщи Popular Mechanics, цитирайки китайската агенция Синхуа.

"Тиангонг-1", която бе в орбита около 5 години, ще падне към Земята в някакъв момент догодина, съобщиха китайците. Станцията бе наскоро изведена от експлоатация, а космонавтите на нея - върнати до един.

Падането върху Земята е нормално за сателити и друга техника в орбита. Това обикновено се прави с контролирано спускане през атмосферата, така че всичко да изгори. Избира се и подходящо място - над океана, за да не пострадат хора. 

Китайската космическа агенция обаче явно няма ясна представа кога "Тиангонг-1" ще падне, което е знак, че станцията е пострадала и те нямат дистанционен контрол.

Това означава, че не всички останки ще изгорят в атмосферата и съществува малкия шанс някои от тях да паднат в населена зона. Тази възможност обаче е минимална - Земята е огромна и в по-голямата си част ненаселена.

Все пак може би е добра идея да поглеждате към небето догодина.