Племенница на шефа на Испанската федерация по футбол Анхел Мария Вияр бе отвлечена и убита в Мексико, съобщи в. "Ел Мундо".

Мария Вияр Галас (39 г.) била похитена на 13 септември, след като се качила в такси пред централата на компютърния гигант "Ай Би Ем" в мексиканската столица, където работила. Близките й обявили нейното изчезване в социалните мрежи и помолили за помощ.

Трупът на Мария Вияр бил открит в град Толука, недалеч от Мексико сити. Той бил хвърлен в канал за отходни води. Ръцете й краката на жертвата били завързани, а на главата й бил нахлузен чувал. Няма следи от насилие или изнасилване, твърди полицията. Причината за смъртта е задушаване, категорични са разследващите.

Малко преди да бъде отвлечена, Мария се обадила по телефона на съпруга си, че си тръгва за дома от работа. Това се случило около 21 часа.

Таксито, на което жената се качила, било без официална регистрация. Властите в Мексико съветват местните и чуждите граждани да избягват да ползват такива автомобили. Източници от следствието твърдят, че от таксито жената се обадила на мъжа си още веднъж, за да го уведоми, че е отвлечена заради предполагаемото си добро финансово състояние.

Похитителите изтеглили пари от няколко банкомата с банковите карти на Мария Вияр. След това те поискали откуп от 90 000 евро  за освобождаването й. Испанската общност в Мексико събрала сума, доста по-малка обаче от исканата. Все пак имало надежда испанката да бъде пусната.

В крайна сметка обаче тя била удушена и захвърлена в отходен канал.

Самият Анхел Мария Вияр научил страшната вест в испанска болница, където лежи след операция на коляното. Той беше фаворит за нов шеф на УЕФА на мястото на Мишел Платини, но изненадващо оттегли кандидатурата си на 7 септември, а дни по-късно делегатите на конгреса в Атина избраха словенецът Александър Чеферин.

Вияр заемаше поста на №1 временно в качеството си на вицепрезидент. Като причина за отказа си той изтъкна желанието си да остане начело на испанската футболна федерация.