"Яж лошо и работи здраво", това е рецептата на 94-годишния Джузепе за дълголетието. Репортаж за градчето на столетниците бе излъчен по Си Ен Ен. 

Италианецът показва градината си, която "чопли" всеки ден - в нея са засадени домати, чушки, лимони, портокали и други плодове.

Акароли се намира южно от Неапол и се слави с невероятното дълголетие на своите жители - един на всеки десет от които е столетник. Поне според думите на кмета Стефано Пизани.

Основната причина за продължителния живот на хората в селището е т. нар. "Средиземноморска диета", редовните упражнения, мекия климат... Така смятат лекарите и специалистите. Същото твърдят и голямата част от местните жители.

Обаче Джузепе държи на своето. Освен, че се хранил зле, той само до преди пет години пушел по две кутии цигари на ден. И се подиграва със съседите си:

"Тайната за моя дълъг живот са... жените. Те вдъхновяват, а когато съпругата ми почина преди шест години, изпаднах в депресия. Обаче си казах, че все пак не е настъпил края на света. И трябва да продължа да живея. И когато срещнах една синьорина - миньнонче, я попитах. Искаш ли да си с мен. Тя веднага отговори: Да."

И така щастието се върнало. Всичко било по-весело.

Луиджина Виконте е на 101 години. Майка е на 8 деца. Според нея особено важно е хората да са оптимисти и да се уважават помежду си.


Джузепе накъсал пресни домати и чесън от градината и почерпил репортерите. А те го попитали дали яде много риба.

"Не, аз обичам месо", отговорил той. А от къщата се чул смехът на приятелката му: "Той ви разби представите за здравословната "Средизомноморска диета", нали".

Хората от Акароли в момента са под наблюдение на университетски експерти от Рим и Калифорния. Според учените дълголетието се дължи на голямата употреба на розмарин в ястията и ходенето пеша из планините. Освен, че в градчето има над 300 столетници, почти няма случай на заболяването "Алцхаймер" и инфаркти.

Делиа Моринели обаче е твърдо убедена, че храната е в основата на здравословния и дълъг живот. Паста, чесън, домати, розмарин, босилек, зехтин... Това е тайната, казва тя. И никакво месо и масло.