Частен съдебен изпълнител обяви търг за сградата, в която се помещава Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

Началната цена на имота в столичния кв. „Овча купел“ е 5,475 млн. лв. без ДДС. От обявлението става ясно, че се продава сграда на ул. „Гусла“ №1 с 3664 кв. м разгъната застроена площ и близо 2 дка прилежащ терен.

Собственик е „Висше училище по застраховане и финанси“ АД, в което мажоритарен акционер е доц. д-р Григорий Вазов, президент и ректор на университета. Преди година Вазов беше кандидат за гуверньор на БНБ, след като Иван Искров подаде оставка.

Публичната продан е заради необслужвани дългове, но взискателят не е обявен. Върху имота на дружеството има ипотеки от Банка ДСК, наложени са и няколко възбрани. По неофициална информация обаче не банката е инициатор на процедурата.

Университетът по застраховане и финанси отвътре.

Важно е да се направи разграничение, че се продава само имотът, а не частното висше училище като акредитирана образователна институция.

Президентът на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов обясни за Клуб Z:

„Въпросният търг не засяга висшето училище, а е заради други сгради, които са моя собственост – стара профсъюзна школа и хотел, с които от години има проблеми. Това е атака, свързана с кандидат-студентската кампания, която върви прекрасно, с това че сме номер 1 в България, с това, че пускаме 6 нови магистратури“.

Източници на Клуб Z обясниха, че до неприятната ситуация се е стигнало заради дълг от 300 000-400 000 лв. на друга фирма, собственост на Григорий Вазов, за които „Висше училище по застраховане и финанси“ е станало гарант.

„Университетът е в прекрасна финансова кондиция. В случая използваха факта, че влязох в болница за операция и тогава дойде атаката“, каза още ректорът.

ВУЗФ беше открито през 2002 г. и постепенно си спечели репутация на „люпилня за кадри“ за банки, застрахователни компании и други финансови инстутиции. В настоятелството на частния университет са Левон Хампарцумян, председател на УС на Уникредит Булбанк, Диана Митева, изпълнителен директор на Банка ДСК, проф. Михаил Динев, председател на Института на дипломираните експерт-счетоводители.