Говориш неща, които хората не ги разбират и мислят, че много важни работи говориш! ВСИЧКИ ЖУРНАЛИСТИ ДА ЧУЯТ – да видят как съдебната власт ще си защитава бюджета и как ще правят реформи в съдебната карта!

Ораторът е Михаил Кожарев от ВСС, който се е изправил, вика и сочи към мониторите (в смисъл - към журналистите, б.р.), докато крещи на Камен Иванов от съдийската колегия.

Всъщност скандалът, който разлюля Съвета днес, бе заради един от опозиционерите Калин Калпакчиев и оглавяваната от него единствена Комисия по съдебна карта.

В извънредното заседание на ВСС, насрочено за 15.30 ч с единствена точка дневен ред - избор на представители в УС на Националния институт на правосъдието, се появиха още 22 извънредни точки. Едната от тях беше именно Комисия по съдебна карта да се отчете какво е свършила и как ще прави икономии от бюджета на съдебната власт с поставен срок - до 5 октомври. Вносителите - Михаил Кожарев и представляващият ВСС Димитър Узунов

Предложението явно има друга цел, а не тази, която се описва. Темата, която се поставя вътре, няма как да е във връзка с бюджетния въпрос - отбеляза Калпакчиев, който напоследък не пропуска да "се разходи по нервите" на мнозинството в Съвета. А в момента е и сред отявлените противници на предлаганата от Министерството на правосъдието промяна - делата срещу политици, магистрати и въобще хора с имунитет да отидат в Спецсъда.

Казвали и писали сме многократно, че реформата в съдебната карта, уважаеми колеги, няма за цел облекчаване на съдебния бюджет и пр. и това са само следствия - продължи да се аргументира той за резкия интерес към комисията му.

Той доразви идеята за бюджетни икономии, като напомни, че със Соня Найденова (случайно или не преди днешната атака) на 8 септември са поискали информация как се изпълнява конкретно бюджетът на ВСС. Но не им било отговорено, а получили общи обяснения.

Но виждам, че за честването на предстоящата 25-годишнина на Съвета,  което представлява - прощавайте - просто един обяд – дори не е научна конференция... За това събитие ние ще платим 25 000 лв. Аз не смятам, че това е целесъобразно. И ако ще режем отнякъде, аз смятам, че това трябва да е от несвойствена дейност. А не от правосъдие, продължи Калпакчиев.

Ние имаме над 10 000 съдебни служители. Реформа в съдебната админстрация извършихме ли? Реформа, ако е това - че съдебната администрация на ВСС, като дойдохме, беше 100 човека, сега е 150 човека (156 - допълва го глас от залата, б.р.), Аз не съм видял анализ с какво е необходимо това увеличение.

Последва суматоха, но се чу, че дори "бърка" в най-сакралното място, споменавайки "реформата в прокуратурата".

Няма да казвам това, за да не звучи дребнаво – милиони левове се дават за непряко свързани с правосъдието... Така че много ви моля - не спекулирайте със закриване, разкриване на съдилища. Това засяга много важна ценност – достъп на правосъдие на гражадните.

Кожарев отвърна ядосано, като го покани да участва в бюджетна комисия. Все пак обаче тръгна да обяснява, че са екип и трябва да си защитят разходите:

... Така че това е идеята, а не нещата, които си самовнушавате!

Между другото, тогава министърът на правосъдието каза така: те нищо не са направили и са усвоили камара пари по европроекти за съдебната карта - продължи не много "екипно" Кожарев. - Що се сърдите на мене – говорете с нея....

Той се оплака, че приходната част всяка година се влошава, откакто са дошли през 2012 г. и постепенно чрез различни участници разговорът се върна до "Адам и Ева" - несъбираните милиони съдебни такси и прочее стари като света проблеми.

Намесиха се няколко от т. нар. революционно малцинство, които защитиха идеята, че няма как в такъв порядък да се появява такава извънредна точка само за една от комисиите (а не например за Бюджетната, б. р.) и това да не е вражеско действие срещу Калпакчиев.

Точно тогава се включи Камен Иванов, който доядоса Кожарев, като му каза, че "чака" да чуе нещо ново, защото тия неща ги е чувал 20 пъти.

- Ти нищо не чакаш, щото аз по тия защити (на бюджета пред изпълнителната власт, б. р.) не съм те виждал - развика му се прокурорът Кожарев.

- Бил съм - отговори Иванов.

Истински взрив избухна, когато Иванов напомни, че системата има 16 млн. лв., несъбрани от такси.

- Е, и  - сопна се Кожарев.

- Ми, вие ми отговорете – вие сте председател на тези комисия, продължи Камен Иванов.

- Ма, вие сте член на тази комисия – Боже мой!

Кожарев бе доста проактивен и към обясненията на самия Калпакчиев:

Ама, я спрете да говорите едно и също - кой е чел, кой не е чел... Дайте мерките!

В крайна сметка се включи Соня Найденова, която предложи, като се е решило така спонтанно да се иска отчет за предприети мерки и бъдещи планове за икономии, да е от всички отговорни комисии, плюс всички други потребители на бюджета на съдебната власт, включително ВКС, ВАС, Прокуратурата на Република България, Инспектората и пр.

Тук главният прокурор Сотир Цацаров не избухна, а се намеси, че те са си направили реформа на администрацията и че не вижда прократурата и Националният институт по правосъдието да имат отношение към съдебната карта.

В крайна сметка се гласува два пъти "за". С 10 на 8 бе прието предложението да се отчете Комисията по съдебна карта. Но при последващо гласуване, настанало след скандали, се прие (с 9:8) и друго предложение на Магдалена Лазарова - същият отчет със същия срок да направят и другите комисии.