Определянето на резултата от референдума, иницииран от екипа на "Шоуто на Слави", ще се прави за всеки един отделен въпрос. Това каза пред Клуб Z говорителят на ЦИК Александър Андреев. Той се позова на закона за референдумите и методиката за определяне на резултата, която вече е приета от ЦИК. Гражданите, участващи в референдума, трябва да отговорят на три въпроса - за мажоритарния избор на депутати, за партийната субсидия и за задължителното гласуване. На практика всеки един от тези въпроси е отделно допитване до избирателите. На теория е възможно някои от тези въпроси да мине, а друг не.

Според закона предложението, предмет на референдума, е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели. На последните парламентарни избори през 2014 г. са гласували 3 500 585 избиратели. Когато в гласуването са участвали по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението, предмет на референдума, се внася в Народното събрание. Този законов текст ще се прилага към всеки един от въпросите на предстоящото допитване.

В последния референдум миналата есен, който бе за електронното гласуване, се включиха 2 587 593-ма избиратели. 1 883 411 от тях гласуваха "за" електронното гласуване. Гласувалите бяха по-малко, отколкото на последните парламентарни избори, но активността бе 39,67%, което принуди парламента да дебатира по темата. На този референдум избирателите, гласували в подкрепа на електронното гласуване, щяха да бъдат повече от половината, дори ако участвалите в допитването бяха колкото на последните парламентарни избори.