Докато генералният секретар на ООН Бан Ки Мун участва в последната си годишна среща на Общото събрание, делегатите от всички страни ще търсят някого, който да го замени.

Четирите тайни вота, които вече проведе Съветът за сигурност, предлагат няколко жокера. Резултатите от тях изтекоха, но не и до такава степен, че да разкрият как са гласували петте постоянни членки с право на вето. Така че предполагаемият фаворит - бившият португалски премиер Антониу Гутереш, може да се окаже извън надпреварата.

Много по-лесно е да се види какъв човек трябва да заеме поста. Първо, това трябва да бъде някой, който може да мобилизира международната общност, за да се изправи срещу един наистина сериозен проблем за човешкия вид - климатичните промени. Да накара страните да се съобразяват с Парижкото споразумение от декември 2015 г. ще бъде най-съществената задача, пред които той или тя ще се изправи.

Антониу Гутереш бе първи и на четирите досегашни тайни гласувания. Възможно е обаче той изобщо да изпадне от надпреварата. Снимка ЕПА/БГНЕС

Нещо повече - следващият шеф на ООН трябва да бъде в състояние да оказва упорит натиск за провеждането на институционални реформи. Много важно е да се види, че умиротворителните операции защитават, а не преследват хората, нито са програма за създаване на работни места за неефективни военни от бедни и репресивни страни. В по-широк план следващият генерален секретар трябва да засили контрола, да закрие неефективните и покриващи се една с друга програми и да се върне към преразглеждането на бюджета на ООН , за да плащат всички страни честно своя дял. С други думи, ООН се нуждае от шеф с доказани управленски качества и политически умения и воля да се изправи срещу неприятни истини.

Във връзка с това би помогнало, ако генералният секретар не кара петгодишен мандат, който може да бъде подновен, а еднократен 7-годишен срок. Това ще позволи да има повече време за промени, изолирани от политически натиск.

Ще има още тайни вотове преди окончателното гласуване идния месец. Направете ги прозрачни и окончателният победител може би ще бъде в състояние да спечели по-широка подкрепа от институцията, която той или тя ще оглави.

-----

* Коментарът е редакционен.