Марк Зукърбърг и съпругата му Присила смятат да инвестират 3 милиарда долара за търсенето на лекарство срещу всички човешки болести, предаде АФП.

Те обявиха филантропската си инициатива снощи.

Като за начало ще бъдат вложени 600 милиона долара в проекта Biohub ("Биохъб") - независим изследователски център в Калифорнийския университет в Сан Франциско. Той ще има за цел разработването на нови механизми за изследване и лечение на болести.

"Аз и Марк прекарахме последните две години в разговори с учени - от студенти до нобелови лауреати", обяви Присила Чанг, която е лекар, в емоционална реч в университета.

Съпрузите искат да се намери лечение за всички човешки болести в рамките на живота на днешните деца.

"Това не означава никой никога да не се разболява, но означава нашите деца и техните деца да страдат от заболявания много по-малко", каза Присила.

След това думата взе самият Зукърбърг.

"Медицината беше само модерна наука в продължение на век, а вече постигна голям прогрес. Продължителността на живота нарасна с една четвърт и ако само продължим тази тенденция, този показател средно ще достигне 100 години", каза основателят на Facebook.

Той изтъкна, че днес едва 4 болести са причина за повечето смъртни случаи. Тази инициатива ще отнеме десетилетия и ще е трудно, но е важно.

На събитието изненадващо се появи и Бил Гейтс.

"Нуждаем се от повече наука. Само чрез науката можем да разработим ваксина за малария и ХИВ", заяви основателят на  MicroSoft.