ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ

БРЮКСЕЛ—НАТО предлага на членуващите държави да създадат на доброволни начала съвместни сили  с оглед взаимно да допълват отбранителните си възможности и да компенсират липсващите им средства с оглед променената от руско-украинската криза обстановка в Европа.

Министрите на отбраната на алианса ще обсъдят утре в Брюксел тази инициатива заедно с мерки за усилване на колективната отбрана, следващи от руската анексия на Крим, каза днес висш представител на НАТО. Това е първата среща на отбранителните министри на пакта след като Русия през март окупира и присъедини украинския полуостров в Черно море.

Страните сформирали съвместни сили трябва да се договорят за общото им командване, правилата за използването и финансирането им. Тези формирования няма да отменят ангажиментите, които всеки съюзник има поотделно към колективната отбрана.

„Тези сили ще допълват отбранителното планиране на НАТО,“ каза представителят. „В отбранителните ни възможности има дефицити, особено ако погледнете по-малките съюзници. Но заедно те могат да създадат доста мощни пакети от сили“.

Министрите не се очаква утре да вземат решения за промени в колективната отбрана. Тези решения биха били „фундаментални“ и се падат на държавните и правителствените ръководители, които се събират на среща на върха на НАТО в Уелс, Великобритания по-късно тази година. 

„Русия нахлу в съседна страна... Путин показа, че е готов да прави това, ако може да управлява риска,“ каза още представителят. „Това са изключително дестабилизиращи фактори“. „В източна Украйна видяхме нов елемент,“ добави той, посочвайки въоръжените отрядите от етнически руски сепаратисти, които окупираха украински градове.

„Това, което руснаците направиха, напълно съответства на военната им доктрина. Тя предвижда водене на регионални войни“.

Съвместните учения на НАТО край източната му граница ще зачестят каза източникът. Такива маневри с участието на 6000 военни започват в Полша.