От 2018 г. подаването на годишните декларации за доходите на физически лица задължително ще става по интернет. Това гласят промени в данъчните закони, подготвени от Министерството на финансите.

Новият текст ще се приложи за първи път за сумите, получени през календарната 2017 г. За онлайн декларирането лицето трябва има електронен подпис, който е платен, или персонален идентификационен код (ПИК), който е безплатен. Кодът се издава от офисите на Националната агенция за приходите. Операцията става за минути.

Електронните услуги навлизат бързо и Националната агенция за приходите няма как да остане встрани от световните тенденции.
За по-младото поколение, закърмено с Мрежата и високите технологии, онлайн декларирането едва ли ще е проблем. Но за по-възрастните хора без дигитални умения и домашен интернет това ще създаде грижи.

Ами сега?

Няколко са вариантите за компютърно неграмотните – да потърсят помощ от роднина, приятел или да се обърнат към експерт. Във фирмите, които имат собствен счетоводител, от години съществува неофициална практика той да изготвя годишните декларации на част от служителите срещу съответното заплащане, най-често 10-20 лв.

Иначе повечето счетоводни къщи официално предлагат услугата „попълване на данъчна декларация” като цената при две приложения (доходи от трудов договор и от хонорари) най-често е в границите 20-50 лв. Очаква се от 2018 г. тези фирми първи да се възползват от промените в закона и да предложат още една услуга - „подаване на данъчна декларация за физически лица по електронен път”. Счетоводителите и сега попълват и изпращат по интернет данъчни декларации, но главно на фирми и в по-редки случаи на самоосигуряващи се лица.

Реакции

Новото задължение очаквано предизвика полярни коментари в интернет форумите. Ето какво пише Sir Humphrey в портала за обществени консултации Strategy.bg:

„Предлаганият текст е крещящо дискриминационен спрямо задължените лица, които нямат необходимите познания за работа с компютри и интернет: предимно възрастни хора, но не само. Нередно е законът да принуждава компютърно неграмотни задължени лица да разкриват своите данъчна тайна и ПИК пред трети лица, към които ще бъдат принудени да се обърнат са помощ и съдействие при изпълнение на конституционните и законовите си задължения за деклариране, съответно плащане, на данък. Има възрастни хора, които имат облагами доходи напр. от наем, но ще са в невъзможност лично да си попълнят и подадат декларацията поради факта, че не умеят да работят с компютър.”

Потребителят правилно е отбелязал, че хората, които не се оправят с компютри и интернет, ще бъдат принудени да разкрият данъците си пред трети лица – било то роднини или счетоводители. Неприятно е, но все пак до началото на 2018 г. има предостатъчно време, в което данъчната администрация може да направи мащабна информационно-образователна кампания. И да обясни на хората как да се справят с данъчното предизвикателство. Такива кампании са правени досега – помните, че покрай цифровизацията на телевизионния ефир една от най-известните реплики в страната беше: „Ама как бе, младеж, как да го свържа”.