Нови висоти в науката бяха отбелязани на тазгодишната церемония по раздаване на наградите „Анти-Нобел 2016“, която се състоя в Харвард. Призът, известен като Ig Nobel Prize или Шнобелови награди, отличава най-странните научни изследвания през годината.

През 2016 г. церемонията се проведе за 26-и път, а победителите получиха премия в размер на 10 трилиона зимбабвийски долара, чийто еквивалент е приблизително 40 американски цента. Наградите връчваха лично истински нобелови лауреати – химикът Дъдли Хершбах, икономистът Ерик Маскин, физикът Рой Глобър и биохимикът Ричард Робъртс, съобщава „Гардиън“.

Анти-Нобеловите награди са учредени от Марк Ейбрахамс, основател и редактор на списанието „Годишник на невероятните изследвания“ и няколко университетски организации от Харвард и Радклиф.

Гащи за плъх

Египетският уролог Ахмед Шафик изучавал влиянието на панталоните, ушити от различни материи върху сексуалната активност на мъжките плъхове. Той собственоръчно ушил за животните гащи (със специална дупка за опашката) от вълна, памук, полиестер и тъкани, съдържащи 50% полиестер и 50% памук. Синтетичните панталони съществено намалили половата активност на животните – според изследователя виновни за това са електостатичните заряди, създавани от синтетиката, а поведението на плъховете, обути в гащи от натурални съставки, не показало изменения.

Живот като коза

Наградата за биология си разделиха двама учени от Великобритания. Първият изобретил специални изкуствени крайници, позволяващи му да се придвижва като коза, а другият имитирал начина на живот на различни животни – язовец, видра, лисица и елен.

Изобретението на Томас Туейс напълно си заслужи комичната награда.

По време на своите експерименти Томас Туейс живял три дни в швейцарските Алпи, като се хранел с трева и се катерел по скалите като планински козел, а Чарлс Фостър копал дупки, ял червеи и спал на тревата. И двамата учени са написали книги за битието си съответно на Човек-коза и Човек-звяр.

Лъжа или истина

Премията по психология беше връчена на изследователска група от учени от няколко държави – САЩ, Канада, Германия, Белгия и Холандия. Те разпитали 1000 лъжци за това колко често са преиначавали истината през живота си и направили рейтинг за оценка колко добре лъжат. Оказало се, че децата лъжат по-често, като пикът се достига по време на юношеството, отколкото възрастните, като последните казвали средно по две лъжи на ден. С възрастта хората започвали да лъжат по-малко, като учените обаче не изключват някои от лъжците да са ги преметнали, което показвало, че с остаряването хората просто са се научили да се прикриват, когато мамят.

Почесване

В областта на медицината премията бе връчена на германски учени, които открили, че ако имате сърбеж от лявата страна, можете да се погледнете в огледалото и да се почешете отдясно, за да го облекчите.

Мухи, коне и надгробни паметници

Наградата за мир отива при „банда“ философи от Канада и САЩ, които публикували труд, наречен „На рецепцията или разкриване на псевдо-задълбочени глупости“. Един от изводите в него е, че „няма съмнение, че глупостта е реален и закономерен феномен“

Отличието за физика отиде при изследователи от Унгария, Испания, Швеция и Швейцария, които открили, че белите коне привличат по-малко конски мухи, както и че водните кончета са фатално привлечени от черни надгробни паметници.

Екип от Нова Зеландия и Великобритания спечели приза за икономика за своето изследване на личността на скалите.

Литературният „Анти-Нобел“ бе присъден на шведския автор Фредрик Сьоберг, който написал трилогия за събирането на мухи.

За победител в категорията „Химия“ бе определен германският концерн „Фолксваген“, уличен, че манипулира софтуера на автомобилите си, за да заобикаля законите за вредните емисии.