Президентът на Общоруската асоциация на привържениците (ВОБ) Александър Шпригин беше арестуван в тоалетната на хотел "Холидей ин" в Москва, докато в залата наблизо се провеждаше конгресът на Руския футболен съюз, съобщи ТАСС.



Предполага се, че е задържан заради проблемите, които руските запалянковци създадоха по време на европейското първенство във Франция през юни. Официалната версия на Министерството на вътрешните работи, че причината е масов бой между запалянковци на ЦСКА и "Спартак" в Москва през януари т. г.

По време на европейското първенство във Франция Шпригин и още 20-итина други руски фенове бяха арестувани след сбивания със запалянковци на Англия в Марсилия  (12 юни, 1:1) и депортирани обратно в Русия.

39-годишният Шпригин беше арестуван от полицаи с маски минути преди да стане ясно, че спортният министър на Русия Виталий Мутко е преизбран и за президент на футболния съюз.

Делегатите на конгреса изключиха основаната през 2007 г. ВОБ от футболния съюз. Според руските медии Шпригин е подозиран за връзки с екстремисти.

На пресконференция Мутко уточни обаче, че  "арестът на Шпригин и изключването на ВОБ от РФС" не били свързани. "Искам да добавя, че тази организация сама се дискредитира. Почти цялото ръководство има проблеми с правоохранителните органи. Мисля, че ВОБ донесе сериозни проблеми на руския футбол", добави спортният министър.