Все повече чуждестранни компании разглеждат България като място за изграждане на нови производствени мощности.

„Ако преди имахме по 2-3 запитвания на месец и в годината се случваха 3-4 сделки, сега говорим за 5-6 запитвания месечно и от тях поне десет се реализират на годишна база, което е една добра тенденция”. Това съобщи за Клуб Z Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални площи и проекти със земя” в консултантската компания „Фортън”.

Японският производител на кабелни инсталации за автомобили „Язаки” строи нов завод в Димитровград. Компанията има два работещи обекта у нас – в Ямбол и Сливен, в които са заети над 5000 души. До откриването на производствената мощност в Димитровград, ще действа и пилотен цех в Стара Загора, в който ще се обучават работници.

Турската компания „Са-ба” също се спря на Димитровград, където ще произвежда осветление за автомобили.

Според Владимир Гюрджиев има шанс в България да дойдат и още по-големи инвеститори от автомобилната индустрия:

„България по принцип е атрактивно място за индустриални инвестиции – съотношението цена-качество на труда е много добро, данъчната политика е относително привлекателна, бизнесът е спокоен за сигурността на инвестициите си. Единствено ограниченията във възможността да се намери достатъчно работна ръка с необходимата квалификация биха могли да отблъснат по-големите инвеститори.”

По думите на Гюрджиев районът на Плевен би могъл да се превърне в следващата „гореща” индустриална дестинация у нас. Градът е с индустриално минало, има изградена инфраструктура, наблизо са Ловеч, Луковит, Червен Бряг, Севлиево, Левски, Павликени, т.е. целият район е около 300 000 души. Положителен фактор е, че продължението на магистрала „Хемус” ще мине между Плевен и Ловеч.

При складовите площи също има оптимистични тенденции, отбеляза Гюрджиев. Запитванията се увеличават, а предлагането в сектора е ограничено, въпреки че нараства всяка година. Наемите се вдигат, но в нормални граници.

„Преди година-година и половина средните наеми на първокласни складове в и около София бяха около 3,5 евро/кв. м. В момента нивата са между 3,80 и 4,20 евро/кв. м, когато става въпрос за сух склад, без специален температурен режим. Отделно се плаща такса за поддръжка (service charge) между 0,5 и 1,0 евро/кв. м. Тези числа са за дългосрочни наеми и големи площи. Ако говорим за краткосрочни договори или други гъвкави схеми за площи в рамките на 200-1000 кв. м, тогава сделките се сключват твърдо около и над 5 евро/кв. м”, обясни мениджърът във „Фортън”.

Още по темата четете в новия брой на списание Клуб Z.