Имотните рубрики зад Океана тази седмица приличат на церемония за "Оскарите" – Джони Деп, Леонардо ди Каприо, Брад Пит, Анджелина Джоли.

Три пъти номинираният за наградите на Академията Джони Деп напоследък произвежда повече новини за личния си живот, отколкото играе в киното. Първо бодигардове на „карибския пират” напляскаха университетски преподавател на концерт в Лос Анджелис.

После дойде безумната история с двата йоркширски териера. Деп и доскорошната му любима Амбър Хърд забравиха да декларират животинките на влизане в Австралия и си навлякоха ужасни проблеми с митниците. А Пистъл и Бу (така се казват териерите) бързо се наредиха до легенди в кучешкия свят като Ласи, овчарката от "Комисар Рекс", „Белия зъб” на Джек Лондон и проскубаното Бенджи от култовото детско "Бенджи, Закс и Зведният принц".

Йо-хо-хо и 5 апартамента на тезгяха

През май тази година дойде и шумният развод с актрисата Амбър Хърд, която обвини Деп във вербално и физическо насилие. А преди дни Джони хвърли в шок имотния бранш, като обяви за продан цели 5 съседни пентхауза в Лос Анджелис. Колекцията от панорамни апартаменти се намира в класическия билдинг „Източна Колумбия”, решен в стил Ар деко.

Петте апартамента на Джони Деп са с обща площ 1068 кв. м. Снимка "Партнърс тръст"

Веднага ще попитате за офертната цена – общо 12,78 млн. долара. Малко или много, пазарът ще покаже. Само ще ви подшушнем, че порасналият Гилбърт Грейп плати $ 7,2 млн. за петте имота в поредица от сделки през 2007-2008 г. Към добра печалба се е запътил сега човекът, изиграл едни от най-шантавите и чудати образи в киното. Но той разбира от пари – през 2012 г. Деп влезе в Рекордите на Гинес като най-скъпоплатения актьор в света с над $ 75 млн. годишен хонорар.

Лео и плажът на милиардерите

Леонардо ди Каприо, любимец на милиони дами и един режисьор (Мартин Скорсезе), също се включи в имотната надпревара. През 1998 г. голобрадият актьор изкара първите си големи парички в кариерата (от „Титаник”) и веднага инвестира 1,6 млн. долара в малка, спретната къщурка в района на «Милиардерския плаж» в Малибу.

Три спални и екстра гледка към океана - това продава Лео ди Каприо. Снимка "Партнърс тръст".

Близо две десетилетия по-късно къщурката изглежда не побира десетките награди на Ди Каприо от «Завръщането», «Вълкът от Уолстрийт», «Великият Гетсби», «Авиаторът», «От другата страна». И най-логичното последва – Лео тества пазара, като обяви продажна цена от 10,95 млн. долара. Това е близо 7 пъти повече от вложените пари, но... инфлация, какво да се прави!

Да не забравяме, че купувачът на имота ще бъде съсед на Лари Елисън, основател на «Оракъл», на Дейвид Гефън, създател на киностудиото «Дриймуъркс» заедно със Стивън Спилбърг и Джефри Катценбърг, на Джоел Силвър, продуцент на «Матрицата» и «Смъртоносно оръжие», и на Джери Брукхаймър, още по-мастит продуцент („Карибски пирати”, „Лоши момчета”, „Пърл Харбър”, „Армагедон”).

Развод за половин милиард
и имоти за 100 милиона

Да припомним за тези, които са брали грозде тези дни и не са чули: събитие №1 в света на шоубизнеса е раздялата на две от най-лъскавите звезди в холивудската фабрика за мечти - Анджелина Джоли и Брад Пит. Епизод I от киноприказката свърши и вече гледаме Епизод II - „Развод за половин милиард долара”.

Жълтите медии се поразровиха в скрина на Бранджелина и извадиха първите кирливи ризи - алкохол, наркотици, домашно насилие. Консервативните фенове на ексдвойката започнаха спорове как ще си поделят децата (шест на брой). По бизнес настроените пресмятат как ще си поделят недвижимостите (десет брой). А зевзеци се шегуват как ще бъдат разделени... восъчните фигури на Брад и Анджи в музеите на мадам Тюсо.

Най-ценният имот на Бранджелина - "Шато Миравал" във Франция.

100 милиона долара, дами и господа! Това е грубата оценка на недвижимата собственост на мистър и мисис Смит.

Най-много (напълно заслужено) струва лятната им резиденция „Шато Миравал” в Прованс, Югоизточна Франция. Ако говорим на езика на парите, за историческия имот бяха платени 60 млн. долара през 2012 г. Оттогава имението прибави и сантиментална стойност, защото в него двойката се бракува тайничко през 2014 г. Но високата цена се дължи не толкова на пропитите с ВИП-аромат спални, колкото на лозята и благото вино, което се произвежда там. Към шатото има над 4000 дка земя – лозови масиви, маслинови насаждения, китни гори.

Един от предишните собственици на „Шато Миравал” е джаз пианистът и композитор Жак Лусие. Той направил музикално студио в имението и през годините там са записвали „Пинк Флойд”, AC/DC, Стинг, Шаде, „Дъ Кренбърийс”.

Трийсет и пет стаи – толкова е голяма основната сграда на аристократичното шато. Отделно има още дузина постройки за гости, за поддържащия персонал, за работниците от избата. Към характеристиките ще прибавим външен и вътрешен басейн, спа и фитнес център, професионално обзаведена кинозала, трасе за колоездене и няколко хеликоптерни площадки.

Сред другите имоти, които ще си делят Бранджелина, са: имение в Ню Орлиънс, щата Луизиана; пет съседни къщи в тузарския район Лос Фелиц в Лос Анджелис; морска резиденция в Санта Барбара, Калифорния; огромен апартамент в Ню Йорк и 48 000 дка земя в Камбоджа.

Впечатляващо портфолио! А още по-впечатляваща се очаква да бъде съдебната битка за ценните имоти.