Поздравявам ви за празника на вашата независимост, но искам да кажа, че моята работа и роля тук е тя да бъде съхранявана. В този смисъл ролята за охрана на въздушното пространство беше много важна.

Това каза посланикът на САЩ Ерик Рубин на въпрос за празника на независимостта и за съвместното ВВС учение между България и Щатите, което почти съвпадна с него.

"Американските пилоти летяха с българските си колеги пилоти и патрулираха заедно. Всички разноски по тази кратка мисия бяха поети изцяло от САЩ", напомни той. Той допълни,че страната му иска да подпомогне процеса на осъвременяване на българските ВВС.

 Рубин отговори и на въпрос - губят ли Щатите присъствие в региона, след като все повече мръсни пари връщат влиянието на Русия, а американските инвестиции намаляват.

Според мен това е фалшива дилема и българите трябва да отхвърлят всички онези, които им казват, че са изправени пред подобен избор (между Русия и Запад, б.р.). Тук няма казус.

България трябва да поддържа своите отношения с Русия. Русия е най-голямата държава в света! 

От друга страна дилемата, че не може да имате добри отношения с Русия, ако имате добри отношения с ЕС и САЩ, е нелепа.

Той допълни, че проверил и през последните 3 години над 1 млрд. лв. са влезли като преки US инвестиниици.

Това, разбира се, не е достатъчно – ние искаме да стигнат 1 млрд. долара, каза Рубин.

Той отказа да каже съгласен ли е или не с френския посланик за олигарсите и корупцията. 

Не мисля,че моята роля е да се съгласявам или да не се съгласявам, обяви Рубин.

Според него във всяка държава има корупция, в САЩ също, но важно е кой как се бори с нея.

Затова и подкерпяме свободните медии, професионалната журналистика, разследванията. Защото това е важно срещу корупцията, допълни той.

"България не само е външната граница на ЕС, но тя е и най-близката граница до размирния Близък Изток. България върши много добра работа, но това е скъпо начинание и се нуждае от помощ. Ние също се опитваме да помогнем", обяви той.

Посланикът нарече сътрудничеството между граничните служби "много близко", след разменените визити и посещението на министър Румяна Бъчварова на американско-мексиканската граница.