Празничните дни в България стават все повече, но и концертите са повод за празник, нали? Като видни представители на маскирания хард рок театър, финландците „Лорди“ ще поставят началото на двудневните среднощни веселия за Хелоуин. Точно така: два дни, защото гостите от Севера пристигат за концерт на 30 октомври, а празникът на тиквите, вещиците и ордата на мъртвешкия свят е на следващия ден. 

„Лорди“ планираха да излязат пред родната публика още през 2009 г. в Каварна – три години след като спечелиха златото на конкурса „Евровизия“. Но поради едни или други причини не дойдоха. Сега ги чакаме в столичната зала „Универсиада“, за да ни разказват приказни истории с рок мелодии.

Вокалистът Мистър Лорди (Томи Петери Путаансуу) е като герой на сериала „Живите мъртви“, които отдавна никого не плашат, а карат тийнейджърите да им подражават. Томи е медия дизайнер, но е още и бизнесмен, експерт по специални ефекти, грим, маски и костюми, композитор, актьор и художник. Хорърът видимо му е слабост – в края на 80-те години Путаансуу режисира и няколко филма в този жанр и дори участва на международни филмови фестивали. Режисира и много музикални видеоклипове на финландски артисти. След появата на групата, Томи Петери Путаансуу – Мистър Лорди – лично създава маските и костюмите на колегите си, както и дизайна на албумите им. Но парчетата всички в бандата композират заедно – свирепата мумия Еймен (китара), графинята вампир Хела (клавишни, беквокал), адският бик Окс (бас), извънземното чудовище Мана (барабани) и Мистър Лорди (вокали). 

В стила на „Лорди“ са лесно различими влиянията от „Kiss!“, Алис Купър, W.A.S.P., „Мотли Крю“ и „Туистед Систър“.

Триумфът им не идва лесно. За първия си албум Bend Over and Pray the Lord (Надупи се и се моли на Бог) през 1997 г. не успяват да намерят издател. Чак през 2002 г. се сдобиват с договор от BMG Финландия и издават албума Get Heavy. Световният им успех настъпва през 2006 г., когато печелят естрадния конкурс „Евровизия“ с песента Hard Rock Hallelujah. Още същата година „Лорди“ са хедлайнери на MTV Europe Music Awards и ги поема бившият мениджър на Kiss! Бил Окойн. През 2007 г. те са вече част от турнето Ozzfest.

Последният албум на „Лорди“ – „Scare Force One“ (2014) – е седмият им студиен проект.

Гастролът на финландците у нас е част от европейското им турне Monstour 2016. Подгряващата група е Silver Dust.

Билетите за концерта излизат в продажба на 26 септември, първите 300 ще бъдат на цена 30 лв. Следващите ще са по 40 лв., а в деня на концерта – 50 лв.

Площад Славейков