"Аз работя с всички, но различни страни имат различни съображения. Някой път са регионални, друг път национални. Някои имат да мислят и по по-геополитически решения.”

Това заявява Ирина Бокова в интервю за изданието EurActiv.

Днес ще се състои петият таен вот, който в много отношения ще се окаже решителен за нея, и по-специално дали има или не шансове да бъде избрана за генерален секретар на ООН.

При неуспех е възможно България да оттегли кандидатурата й и да издигне на нейно място еврокомисарката Кристалина Георгиева. "Имам постоянна подкрепа от Съвета за сигурност. Сега трябва да убедя тези, които още не са ме подкрепили", казва още Бокова.

Тя обаче допълва, че й е трудно да отговори на въпроса кой според нея все още не е убеден за кандидатурата й.

"Съгласна съм, че не можем да разберем природата на днешните конфликти без повече познания за културните фактори и историческите проучвания", продължава българската кандидатка.

А единственият начин ООН да остане адекватна е тя да бъде демократизирана в по-голяма степен.

"Демокрацията трябва да преоткрие себе си. Аз идвам от комунистическа страна и трябва да кажа, че след като ние "открихме" демокрацията, тези въпроси много ме интересуват. Бяхме свикнали да смятаме, че Берлинската стена бе единствената пречка за развитието, свободата на мисълта и т.н. Мислех, че развитието ще бъде линейно. Бях изненадана и дори шокирана, че има отстъпления дори по въпроси като половото равенство", допълва Бокова.