Американската сенатска комисия, узаконяваща проектите за полети на НАСА, е приела приемлив и за двете големи партии законопроект, с който космическата агенция ще получи 19, 5 милиарда долара за полет до Марс през 2017. Най-важната част от сделката между политиците и учените е, че една от целите през следващата година ще бъде изпращането на човек до Червената планета, съобщава американското онлайн издание „Футуризъм“.

Републиканци и демократи възнамеряват да развиват космическите програми на САЩ. При потенциалния хаос от нов президент на хоризонта, сенатската Комисия за търговия, наука и транспорт гласува бюджет от деветнайсет и половина милиарда, с които НАСА ще може да продължи работата си по проекти, свързани с Марс. В сметката влиза и изпращането на астронавти с частни ракети до Международната космическа станция най-късно през 2018-а.

НАСА се нуждае от предвидимост и осигурени средства, за да не прекъсва работа и да не се отказва от част от начинанията си, така че всяка промяна в администрацията е потенциален източник на лоши новини. Републиканският сенатор Тед Круз, автор на законопроекта, настоява напрежението околоизборите да не влияе на научните проекти.

Законопроектът за преходно финансиране на НАСА от 2016-а предвижда усвояване на 19, 508 милиарда долара за данъчната 2017 година, но сега сумата трябва да бъде гласувана от целия Сенат. Администрацията на президента Обама няма възражения и всъщност наследи идеята за такъв целеви, „марсиански” бюджет още от последните месеци на управлението на Джордж Буш-Младши.

Сенатът ще гласува тези средства не просто за изследователска дейност, а на практика давайки изрична задача на НАСА. Законопроектът изисква НАСА да превърне в своя официална цел изпращането на хора на Марс в рамките на задаващия се четвърт век, тоест най-късно до 2031 г.

От тези $19, 5 милиарда $4, 5 са предназначени за изследвания, близо $5 милиарда – за космически операции и още $5, 4 милиарда – за теоретични занимания. Този бюджет не засяга засега противоречивите предложения на космическата агенция да бъдат изпращани пилотирани мисии до отделни големи астероиди за взимане на проби. Всъщност по силата на законопроекта Конгресът ще изисква от НАСА редовни доклади по напредъка на работата си.

"Петдесет и пет години след като президентът Кенеди отправи към американците предизвикателството да изпратят човек на Луната, Сенатът се обръща към НАСА с искането човешкият вид да стъпи и на Марс", коментира сенаторът-демократ от Флорида Бил Нелсън, член на Комисията, и смята този оптимизъм за оправдан.

Двупартийната подкрепа за новия законопроект показва, че космическите изследвания са тема, по която всички сили в Конгреса са единодушни, тъй като тя е важна и за Америка, но и за цялото човечество. Остава Сенатът да даде одобрението си.

Площад Славейков