37 партии, коалиции и инициативни комитети са се регистрирали за участие в референдума, иницииран от екипа на "Шоуто на Слави". Големите парламентарни партии - ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторски блок, Патриотичен фронт, БДЦ-НС, "Атака" - блестят с отсъствието си от тази кампания. Единствената парламентарна формация, която ще участва в информационно-разяснителната кампания, е АБВ чрез коалицията "Калфин-президент". В кампанията се включват предимно малки формации и инициативни комитети. Това става ясно от решенията за регистрация в ЦИК.

Въпросите в референдума са три - за мажоритарен вот за депутати, за задължителното гласуване и за намаляването на партийната субсидия до 1 лев за глас годишно.

19 формации ще агитират за отговор "да" и на трите въпроса. Това са коалицията "Калфин-президент", Инициативен комитет, представляван от Станислав Трифонов, Съюз за Пловдив, Единна народна партия, Българска индустриално-аграрна партия, Инициативен комитет, представляван от Каролина Цампарова, Инициативен комитет, представляван от Светозар Съев, Инициативен комитет, представляван от Надка Готева, Инициативен комитет, представляван от Красимира Найденова, Инициативен комитет, представляван от Станислав Косаков, Инициативен комитет, представляван от Николай Драганов, Инициативен комитет, представляван от Петър Кичашки, Партия "Нова Алтернатива", Инициативен комитет, представляван от Румен Маринов, Инициативен комитет, представляван от Димитър Митов, Инициативен комитет, представляван от Светлана Стоянова, Инициатиен комитет "Единни за промяна", Инициативен комитет, представляван от Нестор Мильов

Само две са формациите, които ще агитират за отговор "не" и на трите въпроса - Инициативен комитет "Справедливост" и Български демократически форум.

Останалите, които се включват в кампанията застъпват различни тези по всеки един въпрос.

"Българска социалдемокрация - евролевица"  с лидер Александър Томов ще агитира за отговор "не" на въпроса за мажоритарен вот за депутати. За задължителното гласуване и за намаляването на партийната субсидия хората на Томов ще агитират за отговор "да".

"Българска демократична общност"  ще агитира за отговор "не" на въпроса за мажоритарния вот и за задължителното гласуване. От общността обаче подкрепя намаляването на държавната субсидия.

Коалицията "Движение 21" - НДСВ е против мажоритарния вот и намаляването на субсидиията. Татяна Дончева и Минчо Спасов обаче подкрепят задължителното гласуване.

От "Българско национално обединение" подкрепят мажоритарния вот и намаляването на партийната субсидия, но са против задължителното гласуване.

От Инициативен комитет "За многопартийна система" са против мажоритарния вот, "за" задължителното гласуване и против намаляването на субсидията. На същото мнение е и Инициативен комитет, представляван от Николай Михайлов, Партия "Средна европейска класа", Инициативен комитет "Заедно срещу подмяната на демокрацията"

Инициативен комитет "Гласът на народа" е против мажоритарния вот и против за задължителното гласуване, но подкрепя намаляването на субсидията. На същите позиции е Инициативен комитет, представляван от Пламен Христов, както и този на Валери Венков. За същите отговори ще агитират от Коалиция "Обединени земеделци, РДП и БСДП"  и "Граждани срещу манипулациите на политиците".

Инициативен комитет, представляван от Наташа Димитрова подкрепя мажоритарния вот и намаляването на субсидията, но е против задължителното гласуване. Балканската демократична лига подкрепя мафоритарния вот и задължителното гласуване, но е против намаляването на субсидията.

"Гражданско общество срещу привилегиите на партиите" подкрепя мажоритарния вот и намаляването на субсидията, но е против задължителното гласуване.

Движение за радикална промяна "Българска пролет" е против мажоритарния вот и задължителното гласуване, но подкрепя намаляването на партийните субсидии.