Повече от половината от най-големите дарители на „България без цензура“ нямат никакъв бизнес на свое име. В търговския регистър няма и следа за тяхна собственост, съдружие или участие в управлението на български фирми.

Още вчера Клуб Z съобщи, че партията на Николай Бареков е с най-много получени дарения за предизборната кампания – 500 броя на обща стойност над 1 милион и 200 хиляди лева. Прави впечатление, че набирането на средства е разчитало на спонтанността на гражданите. На определени дати в определени населени места по няколко човека са дарявали една и съща сума.

51 български граждани са направили максимално допустимото от закона дарение – 10 хиляди лева. Някои от тях са вписани с по две максимални дарения, което или е техническа грешка в отчета, или е нарушение на закона.

Още 7 души са направили дарения от по 9900 лева. Проверихме тези 58 души в Търговския регистър и резултатите породиха още въпроси, вместо да дадат отговори.

Богатите бедни

30 души са дарили по 10 хиляди лева без да имат абсолютно никакъв бизнес на свое име. Останалите 28 имат участия във фирми от сферата на имотите, транспорта, търговията, рекламата и охранителната дейност.

Сред дарителите има и пряко свързани с медийната група, която активно подкрепя Николай Бареков и партията му „България без цензура“. Това са Надя Костова от съвета на директорите на ТВ7, Мариана Янкова от близката фирма „Спорт седем“ и водещата в News7 Мирослава Кортенска.

Хора от екипа на Бареков също са се отчели – Росен Петров, Дяко Дяков, Тезджан Наимова и т.н.

Популярният в миналото като борец срещу матурите Кристиан Гьошев също е дарил 9 хиляди лева. Той потвърди пред Клуб Z за дарението и обясни, че парите били от продаден апартамент в пловдивския район „Тракия“, от който той притежавал една четвърт.