Очакваният първи пряк сблъсък между Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп не донесе особени изненади. Той премина под знака на старите обвинения един срещу друг. В същото време в дебата липсваха нови идеи, които да убедят американците за кого да гласуват. 

Дебатът бе наблюдаван от около 100 милиона зрители, което е рекорд в президентските кампании в САЩ. Любопитството основно се изразяваше в очакването кандидатът на републиканците да изпусне нервите си, но това така и не стана. Хилъри спокойно очакваше опонента си да направи груба грушка, за да го захапе, но и това не се случи.

Двамата си разменяха остри реплики от стария арсенал в продължение на 90 минути в залата на университета Хофстра, щата Ню Йорк.

Тръмп повтори тезата си, че Хилъри няма да издържи на темпото, ако стане президент. Освен това, според него тя не можела да сключва сделки, изгодни за страната. Бившата дипломатка номер 1 на САЩ веднага отговори, че когато предприемачът обиколи 112 страни по света и води преговори, тогава да говори. 

"Той се опитва да мине от външен вид на издръжливост, но това е човекът, който нарича жените прасета, мърли и кучета", отбеляза още тя.

Тръмп демонстрира самоконтрол, не в негов стил, и се похвали - изцяло в негов стил.

"Смятах да кажа нещо много грубо, но размислих", отбеляза кандидатът на републиканците.

Мадам Клинтън открито заяви, че цялата кампания на Тръмп е била основана на "голяма расистка лъжа", а именно, че президентът Барак Обама не бил роден в САЩ. Тръмп пък й отговори, че е поставила сигурността на страната в огромен риск като е използвала частната си електронна поща за държавни дела.

Дебатът протече сравнително кротко, макар в определени моменти Тръмп да не спазваше правилата на дебата. Хилъри също не се сдържа, като отправи подчертани реплики като:

"Доналд, знам, че живееш в своя собствена реалност."

Двамата се захапаха и на тема безработица, икономика и международна политика. Той обеща да разкрие нови 10 милиона работни места, а тя - 3,5 милиона. Тръмп обвини Хилъри, че е създала хаос в Близкия изток и заяви, че САЩ не могат да помагат на всички по света, без да получават за това отплата. Тя отбеляза, че е притеснителен факта, че Тръмп намеква за възможност да не подкрепи съюзници като Япония и Южна Корея.

"Не сме световен полицай", отвърна републиканецът.

Хилъри заяде опонента си за похвалите му към руския президент Владимир Путин, но Тръмп отклони нападката с атака по повод последните дигитални драми при демократите и темата Русия бе забравена.

Именно темата за имейлите (използването на частен имейл сървър от нея по времето, когато е била държавен секретар) бе единствената, в която Тръмп подчертано надделя и успя да спъне за кратко Клинтън, която призна откровено, че е направила грешка. Измерванията на реакциите посочиха кратък скок на одобрението към него.

Кандидатката на демократите поставяше и капани на своя противник, като обяви, че той се е радвал и възползвал от кризата с жилищата в САЩ, която бе началото на световната икономическа криза. 

"Това се нарича бизнес, ако искате да знаете", отвърна Тръмп. Клинтън се усмихна.

Клинтън отбеляза още, че Тръмп не си плаща федералните данъци, защото само веднъж си е показал финансовото състояние - когато се е опитвал да вземе лиценз за казино, и тогава се е установило, че не плаща данъка върху доходите.

"Това ме прави умен", отвърна ухилен Тръмп, демократката отново му се усмихна.

Накрая опонентите бяха попитани дали ще признаят вота на американските граждани. Хилъри отговори, че вярва в демокрацията и призова всички да гласуват за бъдещето, а Тръмп леко се усъмни дали няма да има машинации и манипулации, но подчерта, че ако Клинтън спечели, той ще я подкрепя като президент на САЩ.

Спешно допитване, направено по поръчка на Си Ен Ен показа, че победителят от първия дебат е Хилъри Клинтън.

Следващият дебат е на 9 октомври.