Бившият министър-председател Пламен Орешарски даде първото си интервю след като се регистрира в ЦИК за участие в изборите за президент. Пред бТВ той каза, че очаква въпроса #Кой? - точно с него започна и разговорът.

„Точно този въпрос очаквах. Три години вече ми задават въпроса #Кой. Въпреки че многократно съм отговарял, като че ли има още какво да се говори. Политическите лидери бяха в основата на въпроса #Кой. Именно за това сега се кандидатирам за независим, за да избегна зависимостите“, обясни Орешарски.

„Вече веднъж направих грешка и многократно я споменавах. Човек трябва да се учи от грешките си“.

Пламен Орешарски обясни как цял живот работил в изпълнителната власт, бил министър, премиер, зависел от много фактори, винаги се отнасял с респект към президентската институциия, въпреки че на пръв поглед тя изглежда формално. „Но може да има огромна роля, ако човек е независим и може да обединява, а не да разделя“, каза бившият премиер.

Протестите бяха за времето си, времето беше такова. Аз в някаква степен ги разбирам, сега времената обаче са други“, отговори Орешарски на въпрос за многохилядните протести срещу него през 2013 и 2014 г.

Пламен Орешарски предложи от трибуната на Народното събрание Делян Славчев Пеевски за председател на ДАНС. Този избор провокира над 400-дневни протести за оставка на правителството му. Орешарски бе освиркван почти навсякъде, а най-често задаваният въпрос към него беше #Кой? - Кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС?

Днес го издигали „повечето са млади, на средни и по-високи позиции от корпоративния сектор“. Помолил всички симпатизанти, които имат бизнес, зависим от властите, да не се афишират.

„Никой не стои зад мен“.

Орешарски обаче очаква подкрепа от политически партии.

„Колкото по-голяма партия ме подкрепи, толкова по-добре. Разчитам и ГЕРБ да ме подкрепи. Ако не ръководството, то поне част от симпатизантите“.

Бившият премиер не изключи и подкрепа от ДПС. В края на неговото управление представителите на БСП го обявиха като представител именно на движенето на Ахмед Доган.

„Щом искаш да ставаш президент, трябва да приемаш подкрепата на всички български граждани без изключение“.

Орешарски посочи проблема днес:

„Страхът се върна. Страхът, който за краткия мандат имах известен успех в елиминирането му, сега вече отново е сред нас“.

Снощи бил чел коментари и хипотези - че играе за Борисов, Станишев, ДПС. Общото между всички било, че не са верни.

Първото посещение след евентуалното му избиране за президент щяло да бъде в Брюксел, тъй като България е част от евроатлантическия свят. Първият политик за среща бил Юнкер.

След Брюксел и Вашингтон, Москва и Анкара са много важни столици“, допълни Орешарски.

Самият той припомни, че преди няколко месеца заявил, че няма да се кандидатира – имал предвид да го издигне политическа партия. Преди две седмици решил да се кандидатира като независим, за да върне държавността.