Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира на личния си профил във фейсбук издигането на Пламен Орешарски за кандидат-президент. Цветанов се пита дали Орешарски няма да започне предизборната си обиколка с "белия" автобус. Този автобус стана символ на протестие срещу неговия кабинет, започнали след избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС през 2013 г. С бял автобус депутатите се опитаха да напуснат парламента в един от най-сюблимните моменти на протеста, продължил повече от година.

"Очевидно БСП ще играят с няколко кандидата и на тези избори. Явно са достатъчно объркани и сериозно притеснени от поредната загуба, която ще претърпят, след като стигнаха до там да пуснат втори дубъл на „Експеримента Орешарски“. Но това е нормално за БСП – те винаги са си правили тънки сметки и са се надявали на къса памет на българските избиратели. Уверен съм обаче, че хората не са забравили какви огромни щети във всички сфери на обществения живот бяха нанесени на страната ни за година и половина от „Експеримента Орешарски“, посочен лично от Сергей Станишев. Интересно би било и дали предизборната обиколка на Орешарски, заедно с вицепрезидента Папазов, няма да започне с „белия автобус“.

Това написа Цветанов.

Свой коментар по темата публикува и незаивисимият депутат и лидер на "Нормална държава" Георги Кадиев. Той припомни реплика на Орешарски към него самия от времето, когато той бе финансов министър в кабинета на тройната коалиция с премиер Сергей Станишев, а Кадиев бе негов заместник. Тогава Орешарски бил признал, че "който е тръгнал срещу олигарсите, добро не е видял".

"Слушам Орешарски по бТВ как щял да е независим президент и да обединява нацията, не да разединява. И си спомням една негова реплика към мен някъде през 2007 по повод един законопроект, която в крайна сметка прокара разделителната линия между нас: "Жоро, който е тръгнал срещу олигарсите, добро не е видял!" Честит кандидат за президент. Поредният шамар върху физиономията на България.

Това е краткият коментар на Кадиев.

Според лидера на "Движение 21" Татяна Дончева, която също е кандидат-президент, Орешарски е кандидат #Кой 

Според бившия правосъден министър Христо Иванов с издигането на Орешарски се цели подмяна на съществения дебат и вместо на президентските избори да избираме гарант за демократичния и правов ред да се налага да говорим по въпроса за дълбоката криза на българската държавност.