Анкетна комисия на Европейския парламент, която ще разследва т.нар. "досиета Панама", обяви днес, че има намерение да изслуша и бившата заместник-председателка на Европейската комисия Нели Крус.

"Не сме решили още, ... но мисля, че трябва да поканим Нели Крус и ще помолим отговорните служби на Комисията да присъстват", каза днес на пресконференция председателят на парламентарната комисия Вернер Ланген, германски евродепутат от Европейската народна партия.

Комисията ще разследва обвиненията в нарушения и лошо управление в прилагането на законодателството на ЕС относно прането на пари, укриването и избягването на данъци от страна на Европейската комисия и държавите членки на ЕС в сферата на прането на пари, избягването и укриването на данъци.

Тя трябва да публикува окончателния си доклад от проучването в срок от 12 месеца. Парламентът реши да я създаде на 8 юни по инициатива на ръководството си и на председателите на политически групи в отговор на разкритията на Международния консорциум за разследваща журналистика за политици, бизнесмени, спортисти и други знаменитости, укривали доходи в офшорни фирми в Панама.

По-рано този месец обаче нова публикация на консорциума уличи холандката Крус, служила десет години в двете комисии на предишния председател Жозе Мануел Барозу, че през 2009 е управлявала офшорна фирма на Бахамските острови, която е била учредена с цел да изкупи фалиралия американски енергиен гигант "Енрон". Този свой ангажимент Крус не е посочила в задължителната за комисарите декларация на интересите.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поиска с писмо миналата седмица обяснения от Крус, а днес говорителят му Маргаритис Схинас обяви, че отговорът е получен. Той отказа разкрие съдържанието на писмото, позовавайки се на конфиденциалността на кореспонденцията.

Разкритията за Крус са политически удар върху Европейската комисия след скандала "Люкслийкс" за щедрите данъчни отстъпки на транснационални корпорации в Люксембург по време на 19-годишното премиерство на Юнкер там и с директорския пост на Барозу в американската инвестиционна банка "Голдман Сакс" като консултант по излизането на Великобритания от ЕС.