Кандидатката на България за генерален секретар на ООН Ирина Бокова обяви пред "24 часа", че не вижда сериозна причина да се оттегля от надпреварата, въпреки че на неформалното гласуване вчера в централата на организацията в Ню Йорк тя остана на шесто място и постигна най-слабото си представяне на неофициален вот до момента. 

"Състезанието не е приключило, тепърва предстои сеpиозната битка. Петте кръга вотове бяха предварителен етап на отсейване и позициониране на кандидатите.

Сериозната битка е тогава, когато постоянните членки на Съвета за сигурност започнат да участват във вота с цветни бюлетини.

Смятам, че позицията ми във всички кръгове е много сериозна, в началото бях на трето място, до този момент бях най-високопоставената жена в тази класация и мисля, че оставам като много сериозен кандидат", заява Бокова пред изданието.

Тя говори и за евентуален вариант номинацията й да бъде сменена с тази на еврокомисарката и заместничка на Жан Клод Юнкер в ЕК Кристалина Георгиева. По думите на Бокова с подобен ход страната ни щяла "да стане за посмешище".

Преди две седмици Министерският съвет се готвеше да оттегли Ирина Бокова и да издигне за поста еврокомисарката Кристалина Георгиева. Решението обаче бе отложено в последния момент.

На 13 септември премиерът Бойко Борисов потвърди подкрепата си за Бокова до 26 септември. Той отложи изтеглянето й с условието тя да бъде първа или втора на петия вот и с обещанието, „ако не стане това, ще видим заедно какво да направим“.

Бокова завърши вчера на шесто място в петото и последно тайно гласуване. Това е най-слабото й класиране досега. В предишните четири вота тя бе два пъти трета и два пъти пета. 

Първи завърши за пети път поред португалският експремиер Антониу Гутереш, който допреди година бе върховен комисар на ООН за бежанците.

Освен че регистрира най-слабото си представяне, българската кандидатка вече не е и първа сред жените. Тя бе изпреварена от аржентинската външна министърка Сусана Малкора.

Вотът бе на постоянните представители на страните членки на Съвета за сигурност.

Българското правителство не планира утре да оттегли кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН по време на редовното си седмично заседание. Поне този извод може да бъде направен от публикувания дневен ред на заседанието на кабинета за 28 септември. Което не означава задължително, че такава точка не може да бъде внесена допълнително. Тя може и да съществува, но като част от "закрито" заседание.

Според източници на Клуб Z от правителството, въпреки че е говорила пред българска медия, с кандидатката за ООН Бокова от вчера насам не са успели да се свържат нито външният министър Даниел Митов, нито президентът Росен Плевнелиев. Номинацията й е по предложение на МВнР, одобрена от Министерския съвет. Само преди няколко дни и държавният глава подкрепи Бокова в качеството й на българския кандидат за поста на Бан Ки-Мун по време на заседанието на ООН в Ню Йорк. 

За подкрепата от президента споменава и самата Бокова в цитираното интервю.