Какво, по дяволите, беше това? В продължение на 90 минути гледахме как един кандидат-президент демонстрира необходимото за случая приличие, а другият правеше нещо, което някога бе немислимо - яви се неподготвен на интервю за работа, предавано от телевизиите по целия свят. Първият кандидат-президентски дебат между звездата от телевизионните реалити шоута Доналд Тръмп и бившия държавен секретар Хилъри Клинтън бе умопобъркващо. Тръмп излезе на сцената с някаква част от водевил, която му свърши работа на първичните избори, и се провали.

Представянето на Тръмп бе риторичният еквивалент на изхвърлянето на боклук на поляната. Въпрос по темата Х предизвика припомняне на темата Y, Z и каквото можеше още да му дойде на акъла. В един миг отговор за имейлите на Хилъри Клинтън предизвика напомнянето за плачевното състояние на летище "Ла Гуардия" в Ню Йорк. Имаше и други предизвикващи изумление моменти, които биха потопили всеки друг кандидат-президент.

Клинтън каза, че единственият път, в който Тръмп си е показал данъчната декларация, е бил, когато е искал лиценз за казино.

"Тя показа, че той не е плащал никакви федерални данъци", каза кандидатката на демократите.

Какъв бе отговорът на Тръмп?

"Това ме прави умен."

Нито средните американци, нито семейство Клинтън (което огласи данъчните си декларации за повече от 30 години) ще простят такова нещо.

Клинтън нападна Тръмп, че е поддържал кризата на жилищното кредитиране през 2008 г. Тя цитира думи на кандидата на републиканците от 2006 г.:

"Той каза: Яко! Надявам се, че всичко ще се срине, защото тогава ще мога да купя нещо и да направя едни пари.“

Какъв бе отговорът на Тръмп?

"На това му викат бизнес, между впрочем."

И хич не го е грижа за милионите разорени семейства, които изгубиха домовете и работните симеста заради този срив.

А като кандидат, твърдящ, че има сериозни намерение да спечели гласовете на афроамериканците, Тръмп показа пълни слепота и глухота в отговора си на въпроса за премахване на расовото разделение.

"Държавният секретар Клинтън не иска да употребява две думи и това са "закон" и "ред", - каза Тръмп. - Имаме ситуация, при която има градове вътре в градовете, афроамериканците и испаноезичните живеят в ада, защото е много опасно. Излизаш на улицата и те застрелват."

Тръмп не само продължи да ръси расови стереотипи за цветнокожите, но също използва отговора си, за да се изкаже за връщането на противоконституционната практика на спиране и обискиране на хора на улицата. Практика, дълбоко непопулярна сред афроамериканците. Това стана преди Тръмп яростно да защити расистката лъжа за мястото на раждане на президента (Барак Обама - б.р.), на вълната на която придоби известност и си спечели номинацията. Обида, делегитимираща първия чернокож президент на страната, което е оскърбление за милиони американци, най-вече за афроамериканците.

Ако имаше една неопровержима истина, изречена от Клинтън по време на дебата, тя бе в отговор на заяждането на Тръмп по неин адрес заради това, че "си е останала у дома" миналата седмица.

"Мисля,че Доналд просто ме критикува затова, чесъмсе подготвила за този дебат. Да, подготвих се, -каза Клинтън. - И знаете ли за какво още съм се подготвила? Подготвих се да стана президент."

Яко!

----

* Авторът е коментатор във в. "Вашингтон пост", където е публикувана статията.