Има случаи, в които Общественият съвет взима решения в нарушение на правилата. А Фондът за лечение на деца в чужбина е част от администрацията и в нея има правила.

Това обяви директорът на Фонда проф. Владимир Пилософ пред Би Ти Ви, след като през последните дни заваляха оставки от Обществения съвет. Преди два дни организацията напуснаха Красимира Величкова от "Български дарителски форум" и журналистката от радио "Витоша" Милена Златкова, а миналата седмица - представителката на инициативата "Спаси, дари на..." Десислава Хурмузова и националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева.

Според директора на Фонда обаче имало случаи, в които лекарите - специалисти дават становище, че дете със съответна диагноза може да бъде лекувано в България и дават отрицателно становище за лечение в чужбина. От Обществения съвет обаче обяснявали на родителите, че детето ще бъде одобрено, даде пример Пилософ, без да разказва подробности за конкретния случай.

Проф. Пилософ отхвърли обвиненията на подалите оставки. В отговор на обвиненията им, че не получавали навреме протоколи от заседанията и взетите решения, директорът съобщи, че днес има сбирка на Фонда и веднага след него ще има информацията на сайта на институцията. Протоколите пък ще бъдат достъпни до 14 ч на следвашия ден, ще има и опция родителите на деца със заболявания, кандидатствали за лечение, да се запознават с взетите решения.

Заради обвиненията, че бил неоткриваем, проф. Пилософ показа случебния си мобилен номер в ефир, написан на лист лично от него.