СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Доскорошният президент на “Байерн” (Мюнхен) Ули Хьонес (62 г.) днес влезе в затвора в Ландсберг. Това стана цели 81 дни, след като чу присъдата си - 3 години и половина лишаване от свобода за укриване на 28,5 милиона евро данъци.

Сумата е далеч по-голяма (според експерти между 90 и 100 милиона евро), но съдът прие, че доказаните отклонени милиони са достатъчни за налагане на ефективно наказание. В противен случай процесът щеше да се проточи с години. Когато обаче бъде установена точната отклонена сума, Хьонес ще трябва да я внесе в хазната.

Той влезе толкова късно в затвора заради подадена молба да изтърпи наказанието си другаде. Причината? След произнасянето на присъдата управата на зандана в Ландсберг, на 70 км от Мюнхен, обяви ден на отворените врати.

Журналисти се юрнаха да снимат килиите, които са идентични. Така германците видяха умивалника и тоалетната, където бившият бос на "Байерн" ще се облекчава. Той нарече това погазване на правата му и навлизане в интимната сфера. Съдът обаче отхвърли жалбата и отказа на Хьонес да го изпрати в друг затвор.

Така днес той се озова зад решетките на място, строено през 1908 г., където през 1923/1924 г. е лежал и Хитлер. Сега там изтърпяват наказания предимно данъчни престъпници. Според осведомени има и 30 убийци, изнасилвачи и педофили. Те обаче са в отделно крило и Хьонес може да се сблъска с тях само по време на разходка из вътрешния двор или при общи мероприятия.

Ули Хьонес сменя футболния екип със затворническо облекло

Капацитетът на зандана е за 565 осъдени. Килиите са с размер между 8 и 10 кв. м. В тях има легло, шкаф, маса и стол. До вратата са умивалникът и тоалетната. Общата баня е в коридора.

На затворниците не могат да се изпращат пари, а само колети и то два пъти месечно. Те нямат право на компютър и мобилен телефон, но при спешни случаи могат да се обаждат от стационарен със специално разрешение. На прибраните на топло обаче е позволено да се абонират за вестници - максимум за три издания. Гледат в килиите си кабелна телевизия при строго подбрани програми.

Хьонес ще трябва да се задоволи със затворническото игрище

Посещенията са два пъти месечно по за два часа. Допускат се максимум по трима посетители наведнъж. Лични вещи са забранени с изключение на венчална халка и семейни снимки. Затворническото облекло е задължително.

Задължително е полагането на труд. Работата е според квалификацията. Ули Хьонес по професия е месар, той има и частна фабрика за колбаси. Така че най-вероятно той ще работи в затворническата кланица. Дневната надница на мултимилионера е 11,94 евро, които не се облагат с данъци. С тези пари той ще може да си купува от затворническата лафка това, което там се предлага. Работната седмица е от 40 часа.

Разтоварването е на затворническото футболно игрище, може да се тренират и бойни изкуства. Шах турнири се организират в сряда между 17 и 18,45 ч и в събота от 8,30 до 10,45 ч. Хьонес ще може да се изповядва в затворническия параклис. В затвора в Ландсберг всяка неделя от 10 ч се организират литургии за всички вероизповедания, духовниците идват на смени.

За доскорошния влиятелен бос на “Байерн” (Мюнхен) започна най-тежкият период от живота му. В средата на май той обяви, че не всичко е минало и той няма да изрече: “Това беше!” Симпатизантите му го аплодираха. Така Ули Хьонес даде заявка един ден да се върне начело на любимия си клуб. Дали ще мисли така и след като изтърпи наказанието си, един Бог знае.