"Няма процедура за оттегляне на номинация за генерален секретар на ООН. Оставяме на Ирина Бокова да преоцени своето участие в това състезание".

Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов по повод решението за издигане кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, предаде агенция "Фокус".

Митов обясни, че преди да се стигне до днешното решение правителството и всички други български институции са положили огромни усилия за кандидатурата на Ирина Бокова.

"След проведените ред неформални гласувания в рамките на Съвета за сигурност (СС) на ООН за съжаление трябва да констатираме, че кандидатурата на Бокова губи подкрепа и тенденцията е негативна", каза министърът.

Той припомни за неформалното изискване, че за да бъде избран генерален секретар на ООН трябват минимум 9 гласа от Съвета за сигурност, 5 от които трябва да са на страните постоянни членки на Съвета с право на вето (САЩ, Русия, Франция, Великобритания и Китай).

"След проведени консултации българското правителство взе много отговорно и ясно решение, че трябва да дадем шанс на кандидат, който се ползва със сериозно доверие и има шанса да се пребори за поста", каза още външният министър.

И обясни, че нищо не е гарантирано, защото това е много сложно и дълго състезание.

"Виждате, че няма оформен консенсус около нито един от кандидатите към момента, но българското правителството трябва да даде още един шанс на България и на източноевропейската група, която заслужава да получи следващия генерален секретар на ООН", коментира Митов.

Той изрази благодарността си за работата и кампанията на Ирина Бокова.

"След като обаче едно правителство на суверенна държава е пренасочило политическата си подкрепа в определена посока, това е релевантната номинация, която ще взимана от тук нататък в предвид и ще бъде подкрепяна. Оставяме на преценката на Ирина Бокова в тази ситуация как тя също да преоцени своето участие в това състезание", каза Митов.