Кристалина Георгиева взема неплатен отпуск през октомври, за да се бори за поста на генерален секретар на ООН, съобщи днес Европейската комисия.

Нейният председател Жан-Клод Юнкер поверява задълженията на Георгиева като комисар по бюджета и човешките ресурси в Комисията на германския ѝ колега Гюнтер Йотингер, който отговаря за дигиталния пазар.

Изявление на Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия с ресор Бюджет и човешки ресурси, във връзка с номинацията й за поста Генерален секретар на Организацията на обединените нации:

"За мен е огромна чест да бъда номинирана от българското правителство за Генерален секретар на Организацията на обединените нации", каза по-късно Георгиева в записано изявление. "Приемам номинацията с пълното съзнание колко отговорна е тази позиция. И колко важна е тя за това светът да бъде по-сигурен, по-силен, по-справедлив и по-богат за настоящите и бъдещи поколения."

Тя обяви, че ще представи кандидатурата и визията си за ролята на Генералния секретар на ООН на страните членки на организацията.

Министър председателят Бойко Борисов и Георгиева са информирали Юнкер за кандидатурата й, каза говорителят на Комисията Маргаритис Схинас.

Той каза, че Георгиева строго ще раздели функциите си на заместник-председателка на Комисията с тези на кандидат за генерален секретар на ООН.

Тя няма да може да използва човешки и материални ресурси на Комисията в кампанията си.