Ракетата, свалила малайзийския самолет през 2014 година, е била изстреляна от територия под контрола на Русия, заключават следователите в доклада си по трагедията, предаде Би Би Си. Шефът на холандските следователи Вилберт Паулисен обяви на пресконференция в Ротердам, че със сигурност ракетата "Бук" е предислоцирана от Русия в Украйна, съобщи Си Ен Ен. А след инцидента е изтеглена обратно на руска територия.

"Пускът на ракетата е бил извършен от полето край ферма в селището Первомайское, което е било под контрола на бунтовниците", обяви Паулисен. Следствието разполага с данни за около 100 заподозрени, добави той.

Разследването се оглавява от Холандия, но в него участват екипи от Австрия, Белгия, Малайзия и Украйна.

298 души загинаха, след като бойнга падна по време на полет от Амстердам до Куала Лампур. Повечето от тях бяха граждани на Холандия.

Роднини на жертвите са разказали пред Би Би Си, че следователите предварително са им съобщили, че ракетата "Бук" е била доставена в Донбас - територията в Източна Украйна, която е под контрола на проруските сепаратисти. Разследващите имат доказателства от свалени телефонни разговори, снимки и видеометериали.

"Извършен бе анализ на останките и телата на загиналите, за да бъдат намерени останки от ракетата. Следователите разглобиха няколко ракети от серия 9М38, за да определят съответствията на останките", каза Паулисен.

На пресконференцията бяха пуснати записи от прехванатите на 16 и 17 юли 2014 г. телефонни разговори между проруски сепаратисти. В тях те обсъждат доставката на "Бук" и мястото на изстрелване на ракетата.

Вечерта преди свалянето на самолета сепаратистите молят за "бук", който да ги защити от въздушните удари на украинските правителствени сили. А от разговорите през нощта става ясно, че те могат да получат оръжие още същата нощ.

В един от разговорите е произнесена следната реплика:

"Дори не знам как днес моите хора ще издържат или не. Защото сега ще започнат да ги косят с ракети "Град". И ще останем въобще без разузнавателен батальон. С "Град" как да е, ама сега "Су" (бомбардировачите "Су" - б.р.) ще удрят още от сутринта. Ако успея сутринта да получа "Бук" и да я изпратя там, ще бъде добре. Ако не успея, значи смятай, че отиваме на майната си."

В друг прехванат разговор от 17 юли един от сепаратистите съобщава, че една ракетна установка е докарана на собствен ход.

Още миналата година холандското разследване обяви, че ракетата със сигурност е руска - "Бук", но не беше ясно точно откъде е изстреляна.

Прокурорите показаха материали на пресконференцията, от които се вижда, че ракетната система е преместена от Русия на територията на Украйна. 

Кремъл и досега категорично отрича, че има нещо общо с инцидента.

През нощта на 31 август срещу 31 септември 1983 г. съветски изтребители свалиха южнокорейски пътнически самолет, навлязъл във въздушното пространство на СССР. Машината "Боинг 747" падна в Японско море, в резултат на което загинаха всички 269 души на борда. Първите дни Москва отричаше изобщо да е имало някакъв инцидент. След това обвини Кремъл САЩ и Южна Корея в съвместна провокация.